Aris Leeuwarden - Amsterdam

Goede start van de competitie

Aris Leeuwarden won gisteravond overtuigend van Amsterdam. Met name in het eerste en derde kwart speelde het team in een hoog tempo en met veel overtuiging. Dat de machine af en toe haperde, mocht de pret niet drukken. De fans omarmden het team snel en gingen meer dan tevreden naar huis (80-70).

Het was natuurlijk even afwachten hoe Aris er voor stond. Na de feestelijkheden van vrijdag, waar hoofdsponsor Univé en partner Dijkstra Draisma werden gepresenteerd, moest de knop weer om voor “daily business”: basketballen. Zonder Tjoe de Paula, die vanwege trieste familieomstandigheden op de Dominicaanse Republiek verblijft, maar met Kinu Rochford, wiens papieren allemaal tijdig in orde waren.

De start was gelijk overtuigend. Darius Theus zorgde voor een hoog tempo, dunkte na zeven seconden de eerste punten al binnen en binnen enkele minuten was Amsterdam al op een behoorlijke achterstand gezet. Aanvallend liep alles soepel en na tien minuten stond er al een geruststellende 26-15 voorsprong op het scorebord. De aanval zal het probleem van Aris dit seizoen vaak ook niet worden. Veel spelers scoren makkelijk en met Theus en Dexter Hope heeft Aris twee spelers die het tempo hoog houden. Verder zijn alle spelers behoorlijk atletisch en snel op de benen, waardoor er veel fastbreak gespeeld kan worden.

Verdedigend moeten nog wel stappen gemaakt worden. Te makkelijk worden open schoten weggegeven en ook zaterdag profiteerde Amsterdam daar via Aron Roye te vaak van. Maar omdat Aris zelf veel bleef scoren, kwam Amsterdam in de eerste helft niet echt dichtbij. Met name Hope had zijn vizier op scherp staan, hij kwam tot een persoonlijk record van 16 punten. Ook Stephen Lumpkins (topscorer met 20 punten), Rochford (12 punten, 6 steals), Theus (bijna double double met 12 punten en 9 assists) en Jan van der Kooij (ook bijna double double met 11 punten en 9 rebounds) kwamen in de dubbele cijfers. De rust kwam bij 43-30.

In het derde kwart kwam Amsterdam even dichtbij en kwam er wat angst in de ploeg, maar een heel sterk tweede gedeelte van dit kwart zorgde voor de definitieve beslissing (66-46). Dat er vechtlust en karakter in het team zit, bleek ook in het laatste kwart. Drie maal in dezelfde aanval werd er na een bal gedoken om die in het spel te houden; Theus en Hope gleden beide beurtelings over de vloer en langs de boarding om de bal te redden, waarna Theus liggend Tom Snikkers onder de basket aanspeelde voor een vrije lay up. Dat mogen de fans graag zien en die stonden dan ook op de banken.

Het laatste kwart was weer slordig. Het tempo zakte in en Amsterdam kon nog te eenvoudig scoren. In gevaar kwam de zege niet meer. Voor een dag staat Aris op nummer 1 op teletekst, een mooie afsluiting van een mooi weekend.

Zaterdag speelt Aris opnieuw thuis. Dan komt Rotterdam, dat gisteravond nipt verloor van Den Helder, naar het Kalverdijkje

Wedstrijd informatie

Datum : 05 oktober 2013 20:00
Locatie : Kalverdijkje
Seizoen : 2013-2014
Aris Leeuwarden 80
Amsterdam 79
Terug naar overzicht