Amsterdam - Aris Leeuwarden

Aris doorbreekt serie

Na elf competitie-nederlagen op rij kwam Aris Leeuwarden eindelijk weer tot winst. Onder aanvoering van Darius Theus (23 pnt) en Nate Healy (15 pnt) werd BC Apollo, zonder sterkhouder Aron Royé, in Amsterdam met 59-72 verslagen.

Het ontbreken van Aron Royé was een gevoelig verlies voor BC Apollo. Naast de leidinggevende capaciteiten van de spelmaker van de Amsterdammers werd in dit duel ook zijn driepuntsschot node gemist. Zonder hun aanvoerder, die dit seizoen al 23 keer raak schoot van buiten de cirkel, wist de ploeg van Hakim Salem het lange afstandsgeschut niet op scherp te krijgen. 

Met 0 treffers uit 14 pogingen was dit wapen niet aan de Amsterdammers besteed. Iets wat vooral Mark Ridderhof, verantwoordelijk voor de helft van de Amsterdamse missers, zich aan mag rekenen. Toch ligt daar niet de oorzaak van het verlies, want ook Aris Leeuwarden had opvallend veel problemen met het afstellen van het geschut. Pas in het slotkwart wisten eerst Dexter Hope en vervolgens Nate Healy de enige schoten van afstand raak te schieten.

 

Voor het eerste verschil in de wedstrijd was wel Aris-pointguard Darius Theus verantwoordelijk. In zijn eentje tilde hij de Friezen van een 12-11 achterstand naar een 12-18 voorsprong. Vervolgens mocht Nate Healy na een fout van good-old Harvey van Steijn, gevolgd door een technische fout van de Amsterdammers, het verschil al vroeg in de wedstrijd richting de tien punten tillen,12-21.

 

Dat het verschil halverwege de wedstrijd ongeveer hetzelfde was (27-35) was vooral te danken aan het feit dat de Amsterdammers naast de afstandsschoten ook hun vrije worpen allerbelabberdst namen. Met 1 uit 6 pogingen tegen de 9 uit 13 treffers van Aris Leeuwarden is het verschil bij rust verklaard.

 

Na de onderbreking waren de Amsterdammers veel succesvoller vanaf de vrije worplijn. Mark Ridderhof en Robert Krabbendam wisten de thuisploeg daardoor weer volledig in de wedstrijd te brengen (37-39).

 

Op het moment dat zijn ploeg leek te breken stond aan Friese zijde routinier Tjoe de Paula op. Eerst stelde hij via een fraaie assist Stephen Lumpkins in staat het verschil te verdubbelen. Vervolgens was hij binnen dertig seconden verantwoordelijk voor zes Friese punten waarna BC Apollo moest gaan hopen op een nieuwe inhaalrace.

 

Harvey van Steijn gaf daarvoor een prima aanzet (45-49) maar een driepunter van Dexter Hope (de eerste van de wedstrijd) leek BC Apollo hard te treffen. Nadat even later Healy de actie van Hope succesvol herhaalde leek het gat geslagen.

BC Apollo hoopte door Aris Leeuwarden in de slotfase van de wedstrijd naar de vrije worplijn te dwingen het tij nog te keren, maar de formatie van Ed Molthoff liep niet in deze val. Darius Theus, Tjoe de Paula en Nate Healy wisten wel raad met de gedwongen vrije worpen en bezorgden Aris Leeuwarden daarmee een verdiende 59-72 overwinning.

Wedstrijd informatie

Datum : 15 december 2013 20:00
Locatie :
Seizoen : 2013-2014
Amsterdam 59
Aris Leeuwarden 72
Terug naar overzicht