Zwolle - Aris Leeuwarden (play-offs)

Halve finales dichtbij

Het werd zondagmiddag een middag die de Aris Leeuwarden fans niet snel zullen vergeten. Veertig minuten lang stonden de 80 meegereisde fans voor meer dan 100% achter hun team. Ze schreeuwden, zongen en moedigden hun team hartstochtelijk aan. En dat werd beloond. Het team van Erik Braal won in een duel dat bol stond van emotie met 67-76 en nam daardoor een 2-0 voorsprong in de serie. Aris knokte tot het er bij neer viel en won meer dan verdiend.

Zes technische fouten (vijf voor Aris), drie onsportieve fouten, 44 persoonlijke fouten, het hield maar niet op. De wedstrijd zat vol spanning, vol emotie en Aris ging daar uiteindelijk het best mee om. Een heel, heel groot compliment voor het team!

Op de belangrijke momenten in de slotfase waren het met name Whit Holcomb en Craig Osaikhwuwuomwan, die Aris door de moeilijke slotfase heen trokken. Zo scoorde Holcomb een paar belangrijke drietjes in het laatste kwart en maakte de guard een belangrijke “and-one” op 64-69, toen Zwolle na een grote achterstand weer erg dichtbij was gekomen.

Osaikhwuwumwan moest ook vol aan de bak, omdat Samme Givens en Jerrell Williams in foutenlast zaten en Sjors Poels door een achillespeesblessure nog niet heel veel minuten kan maken. De jonge center pakte belangrijke rebounds aan het eind en scoorde ook nog eens 15 punten. Een luxe voor coach Erik Braal die al zijn tien spelers het hele seizoen al aan het werk zet en daar nu de revenuen van plukt. Zwolle daarentegen maakte maar gebruik van zeven spelers.

Het was opnieuw een wedstrijd van runs. Zwolle had de beste start en kwam snel met 24-14 voor. Een 14-0 run van Aris gooide de wedstrijd in Fries voordeel om. Verdedigend stond het als een huis en David Michaels en Tjoe de Paula hadden goed vat op Zack Novak en Tanner Smith, de topschutters aan Zwolse kant. Bij rust was het 30-33 en was al regelmatig de emotie hoog opgelopen.

Na rust maakte Aris gelijk een gaatje 30-40. Heel langzaam liep Aris verder van Zwolle weg en leek een voortijdige beslissing in de maak. De ommekeer kwam echter op een raar moment. Michaels dunkte over Novak heen en kreeg een bonus (37-54). In de blije emotie daarna kreeg Williams een technische fout. Daar kwam na veel commotie nog een technische fout voor Braal bij, waardoor Zwolle als het ware zes punten op een presenteerblaadje kreeg. Opnieuw de vlam in de pan en het was duidelijk dat de play-offs begonnen zijn en de druk dus blijkbaar groot bij iedereen.

Zwolle kwam punt voor punt terug en de foutenlast bij Aris was groot. Williams kon gaan zitten met vijf fouten, Givens en Holcomb stonden op vier. Bij 65-69 nam Holcomb het voortouw, nam het team bij de hand en haalde het momentum met belangrijke scores weg en zette tegelijk de verdediging weer neer. Het hele team werkte als een paard en hoewel de laatste minuten nog bloedstollend waren, bleef het gat een punten op tien en werd de zege groot gevierd door de fans en het team.

2-0 in the-best-of-five en dus kan Aris het dinsdag in eigen huis afmaken. De halve finales zijn in zicht, maar Zwolle is zeker nog niet verslagen. Het moet eerst nog gebeuren, het team krijgt een extra boost van de fans. Dinsdag heeft Aris alle support nodig, dus zet het alvast in de agenda: dinsdag 23 april 20.00 uur Kalverdijkje!

Klik hier op de link voor het interview met Erik Braal direct na de wedstrijd.

Wedstrijd informatie

Datum : 21 april 2013 20:00
Locatie : Zwolle
Seizoen : 2012-2013
Zwolle 67
Aris Leeuwarden 76
Terug naar overzicht