Wijchen - Aris Leeuwarden

Aris krijgt te weinig

89-92. Dat had de uitslag moeten zijn van de wedstrijd Nijmegen – Leeuwarden. Een buzzerbeater van ex Arisspeler Andrew Dawson aan het eind van de eerste verlenging vertrok te laat richting basket, maar werd wel geteld. Drie scheidsrechters én de wedstrijdcommissaris zagen het niet en keurden de bal goed, terwijl dit niet had gemogen. Zodoende kwam er een tweede verlenging waar Aris in de laatste seconde twee kansen op de gelijkmaker vanaf de vrije worplijn miste.

Het was een hele dure nederlaag. Niet alleen werden de twee punten verloren, ook verloor coach Erik Braal tijdens de wedstrijd Hicham Kherrzai en Craig Osaikhwuwuomwan. Beide spelers klapten door hun enkel, waardoor er nog maar zeven spelers voor Aris overbleven. Het is zeer onzeker of beide spelers voor donderdag, als Aris naar landskampioen Den Bosch moet, weer fit zijn.

Maar meer dan respect voor het team, dat met name in de tweede helft met een enorme intensiteit speelde. De jongelingen Dexter Hope en Valentijn Lietmeijer werden gelijk voor de leeuwen gegooid en speelden beide meer dan 20 minuten in de veldslag van Nijmegen. Omdat ook Nijmegen door foutenlast in personele problemen kwam, was vooral de tweede verlenging te zien dat de krachten afnamen. Zo moest de Amerikaan Martin aan Nijmeegse kant twee maal van het veld met kramp, maar kwam hij ook twee keer terug.

De wedstrijd dan maar. Aris begon te slap en Braal moest bij 9-2 al in een time-out vliegen. Die hielp. Met een 0-11 run was Aris weer terug in de wedstrijd. Dit gebeurde enkele malen weer. Nijmegen pakte een gaatje (rust 47-37), maar Aris kwam terug. In de eerste helft was vooral Jerrell Williams ongrijpbaar. Hij had al 18 punten, de helft van de Arisproductie, voor de pauze.

De wedstrijd was zoals veel wedstrijden tussen Nijmegen en Aris Leeuwarden. Snel en spectaculair. Jammer voor beide kanten was dat de scheidsrechters daar niet altijd in mee gingen. Zo werden Nick Oudendag en Jerrell Williams gewaarschuwd na een fraaie dunk en kreeg Osaikhwuwuomwan zelfs een technische fout na een mooi staaltje trapezewerk. Toch acties waar het publiek voor naar de hal komt. Volgens het boekje misschien wel terecht, maar er bestaat ook nog zoiets als de sfeer van de wedstrijd.

18 seconden voor het eind van de reguliere tijd kreeg Samme Givens bij 81-81 een erg zwaar gegeven onsportieve fout bij de balinname van Nijmegen onder de basket. De wedstrijd leek hierdoor beslist, maar gerechtigheid geschiedde doordat slachtoffer Oudendag beide vrije worpen miste. Nijmegen leed daarna balverlies, Aris had de laatste aanval maar kwam ook niet meer tot een goed schot.

In de eerste verlenging gingen beide teams gelijk op en was in de slotseconden Aris de bovenliggende partij. Bij 89-92 en nog acht seconden op het scorebord had Nijmegen de laatste aanval. Robbie Sihota miste een verre driepunter en de rebound sprong ver het veld in. Daar stond Dawson, die terwijl de klok al op 0 stond, aanlegde en scoorde. Klik hier voor de beelden en oordeel zelf.

De tweede verlenging van hetzelfde laken een pak. De spelers raakten zichtbaar vermoeid, David Michaels en Whit Holcomb stonden al meer dan 40 minuten op het veld. Een Nijmeegse driepunter + bonus leek de beslissing bij 100-94 te brengen, maar opnieuw rechtte Aris de rug en kwam puntje voor puntje terug. Bij 102-100 en nog drie seconden te spelen kwam Givens op de vrije worplijn. De normaal trefzekere forward miste helaas de eerste, waarna hij de tweede opzettelijk miste. Een fout van Oudendag bij de rebound gaf Sjors Poels nog de kans de partijen in evenwicht te brengen. Ook de center miste echter de eerste poging. Na tweede vrije worp was de rebound voor Nijmegen, die daarna in de slotseconde de eindstand op 104-100 bracht.

Een hele zure en dure nederlaag dus voor Aris Leeuwarden. Maar er waren ook heel veel lichtpunten te zien. Er zit karakter in de ploeg, strijdlust en energie. Het team is hecht en zal nog veel wedstrijden gaan winnen. Daarnaast tonen youngsters Hope en Lietmeijer aan dat het met de jeugd in Leeuwarden goed zit. Intussen maakt de medische staf van Aris overuren. Hopelijk vallen de blessure van Kherrazi en Osaikhwuwuomwan mee en zijn zij donderdag weer inzetbaar. Anders zal Braal een beroep moeten doen op spelers uit het U20 team van Tom Simpson.

De volgende thuiswedstrijd is op dinsdag 23 oktober. Dan komt Den Helder naar het Kalverdijkje.

Klik hier voor interview Gert Schurer met Omrop Fryslan.

Wedstrijd informatie

Datum : 13 oktober 2012 20:00
Locatie : Wijchen
Seizoen : 2012-2013
Wijchen 104
Aris Leeuwarden 100
Terug naar overzicht