Groningen - Aris Leeuwarden

Verloren, maar ook weer niet

De noordelijke derby’s leken de laatste jaren wat saai te worden. Aris Leeuwarden won (relatief eenvoudig) in het Kalverdijkje en Groningen won (eenvoudig) in Martiniplaza. Vanavond was het weer een ouderwetse thriller, een wedstrijd waarbij 2.350 toeschouwers bijna twee uur lang op het puntje van de stoel zaten. 2.280 daarvan gingen met twee punten naar huis, de 70 Leeuwarder fans met lege handen. Jason Dourisseau knalde vlak voor tijd een nooddriepunter binnen, waardoor Groningen opnieuw in eigen huis de sterkste was (90-87).

Toch gingen ook de Friese fans hoogstwaarschijnlijk tevreden naar huis. Zij zagen 40 minuten lang een hecht team dat knokte voor elke meter, zich niet liet imponeren door de omgeving en een paar keer uit schijnbaar geslagen positie zich weer terug vocht in de wedstrijd. Aris had zelfs inde laatste minuten lange tijd uitzicht op de zege. Bij 84-85 was er een minimale voorsprong, die echter niet vastgehouden kon worden.

Tot 87-87 was er evenwicht en had Groningen nog 11 seconden voor de laatste aanval. Aris deed in die laatste 11 seconden eigenlijk alles goed wat het goed kon doen. Whit Holcomb verdedigde Jessey Voorn prima, waardoor de guard een geforceerd schot moest nemen. Dit werd geblokt door Samme Givens, maar de geblokte bal stoot via de grond precies in de handen van Dourisseau, die ruim een meter buiten de driepuntslijn stond en de bal (erg fraai, moet gezegd) van ver raak schoot. Een echte scoringskans kreeg Aris in de laatste seconden niet meer, mede doordat de commissaris een minuut daarvoor Erik Braal zijn laatste time-out had afgenomen, dit zeer tot tegenzin van de jurytafel en alles wat Aris lief had. Holcomb moest nu vanaf eigen helft nog knallen, maar dat was uiteraard onbegonnen zaak.

Het werd een intensieve wedstrijd waar Aris zich zeker van de goede kant liet zien. Stukken beter dan de magere wedstrijd in Zwolle. Het was 40 minuten lang een heerlijke strijd tussen twee teams, die zondag nog samen optrokken in de All* Star Game, maar nu elkaar geen centimeter ruimte gaven. Met wederzijds respect, waardoor zich een enerverende en emotionele wedstrijd ontspon, die nooit uit de hand liep. Een derby dus, zoals die gespeeld moet worden.

Met deze wedstrijd in het hoofd kan Aris met vertrouwen uitzien naar het komende competitieprogramma. Dat begint zaterdag met een vierpuntenduel tegen Zwolle in het Kalverdijkje. De wedstrijd begint om 20.00 uur.

Wedstrijd informatie

Datum : 26 februari 2013 20:00
Locatie : Martiniplaza
Seizoen : 2012-2013
Groningen 90
Aris Leeuwarden 87
Terug naar overzicht