Den Helder - Aris Leeuwarden

Heer en meester in Den Helder

“Als je veel wedstrijden wilt winnen, moet je beter gaan verdedigen. Dan komen de zeges vanzelf”. Dat is wat coach Erik Braal zijn team vorige week meegaf. De spelers luisterden. Na de winst tegen Leiden werd nu Den Helder (53-80) ruim verslagen. Vooral door een ijzersterke verdediging.

Vanaf de start had Aris de verdedigende druk op Den Helder, dat enige tijd geleden in Leeuwarden ook al geen kans had. Toen was het verschil 39 punten (99-60), nu bleef de teller steken op 27 (53-80). Den Helder, dat met name thuis erg goed presteert en al knap gewonnen had van Nijmegen en Groningen, startte nog wel goed in een gezellig volle hal, maar zag al snel Aris langszij komen en niet meer achterom kijken.

De stroeve start kwam vooral omdat het voor de Leeuwarders in het begin aanvallend even niet liep. Het team bleef echter rustig zijn kansen afwachten en bij 12-13 na acht minuten vond het het juiste ritme. Een 6-0 run aan het eind van het eerste kwart maakte het eerste gaatje. Dat gaatje werd een gat omdat Aris in het tweede kwart over de gastheren heen vloog. Door de grote druk moest Den Helder veelal geforceerde schoten nemen en die leveren over het algemeen weinig punten op. De rebounds waren vooral voor het duo Samme Givens en Sjors Poels, die beide erg sterk speelden en vanuit de rebound kon lekker gerend worden. Whit Holcomb strooide met de passes, alle spelers kwamen aan bod en droegen bij aan de grote voorsprong. Valentijn Lietmeijer en Hicham Kherrazi kwamen sterk van de bank en bij rust was de beslissing al gevallen (19-39).

Dat het team gelukkig weer compleet is, is een grote luxe voor Braal. De medische staf heeft overuren gedraaid, maar goed werk verricht om iedereen weer fit te krijgen. Niet alleen heeft de coach nu legio wisselmogelijkheden tijdens de wedstrijden, maar vooral de trainingsarbeid met 10 spelers werpt zijn vruchten af. Het team vindt zijn ritme en kan weer omhoog kijken.

De tweede helft was voor de statistieken. Aris bouwde zijn voorsprong verder uit en de meegereisde fans kregen nog enkele hoogstandjes te zien, waarbij de alley oop van Craig Osaikhwuwuomwan de meeste bijval kreeg. Maar ook de vloeiende aanvallen over veel schijven die dodelijk afgemaakt werden door David Michaels waren een plaatje om te zien. Bij 34-61 na 30 minuten kwam er logisch wat zand in de raderen. De concentratie verdween af en toe en het spel werd slordiger. De scores wisselden elkaar af en bij 53-80 kon het team de meegereisde fans danken.

Donderdag de volgende uitdaging. Dan ontvangt Aris in het eigen Kalverdijkje tegenstander Amsterdam, dat gisteren zijn eerste zege pakte in Rotterdam. Op zaterdag wacht dan de derby in Martiniplaza tegen Groningen.

Klik hier voor het radio interview van Erik Braal bij Omrop Fryslan

Wedstrijd informatie

Datum : 17 november 2012 20:00
Locatie : Den Helder
Seizoen : 2012-2013
Den Helder 53
Aris Leeuwarden 80
Terug naar overzicht