Aris Leuewarden - Leiden

Zege 101

Aris Leeuwarden behaalde zaterdagavond een belangrijke zege op Leiden. Het team maakte het verschil in het derde kwart, waar het met snel, energiek en dynamisch basketbal Leiden op een grote achterstand zette. Aan het eind van de wedstrijd werd het nog behoorlijk spannend, maar een vrije worp van Whit Holcomb zorgde uiteindelijk voor zege 101 in de Eredivisie (73-69).

Tegen Den Helder was de 100ste zege behaald in de historie, het was even wachten op nummer 101. Die kwam uiteindelijk gisteravond en was meer dan verdiend. Aris speelde verdedigend een sterke wedstrijd en had (op de beginminuten na) zo goed als de hele wedstrijd Leiden onder controle. Het team van Erik Braal hield Leiden onder 70 punten en dat is verdienstelijk. Groot voordeel was dat de selectie voor het eerst dit seizoen compleet was. Zowel David Michaels, Valentijn Lietmeijer en Hicham Kherrazi waren weer van de partij en dat gaf Erik Braal veel meer mogelijkheden op het veld.

De start was nog wel voor de gasten. Het was al snel 3-10 in het voordeel van Leiden, maar Michaels zorgde met twee verre bommen weer voor de aansluiting (9-10). Bij 13-12 kwam Aris voor het eerst aan de leiding en die stond het ook niet meer af. Het eerste kwart eindigde door een 23-6 run bij 26-16. Net als een paar dagen eerder in Weert was het tweede kwart aanvallend niet sterk. De aanval haperde en bij rust was de voordelige marge van 10 punten zo goed als verdwenen (36-35).

Het derde kwart was weer voor Aris. Het tempo ging omhoog en Leiden had geen antwoord op de vele snelle penetraties, waar met name Samme Givens dankbaar van profiteerde. De forward werd topscorer met 17 punten. Verdedigend zat het op slot en eigenlijk was alleen Leidenaar Worthy de Jong op basis van zijn creativiteit een plaag voor Aris.  Het derde kwart eindigde door middel van een 25-10 stand bij 61-45 en de wedstrijd leek beslist.

Niets was minder waar. Wedstrijden tegen Leiden zijn zelden saai en ook nu kreeg Aris het nog even zwaar. Puntje voor puntje kwam Leiden dichterbij en per seconde werd de spanning groter. Met Michaels en Givens in foutenlast en Tjoe de Paula even in de kleedkamer vanwege een blessure vielen aanvallend de vrije schoten niet meer en kwam Leiden nog erg dichtbij. Een belangrijke score van Sjors Poels gaf weer lucht, maar bij 72-69 werd het toch weer een one-possesion-game. Zes seconden voor tijd leek Mike Schachtner nog voor een nieuwe verlenging te tekenen, maar hij miste, waarna Holcomb het vanaf de vrije worplijn afmaakte.

Na vier nederlagen een bevrijdende zege en met weer een volledige selectie kan Aris met vertrouwen de komende wedstrijden tegemoet zien. Zaterdag volgt eerst een uitwedstrijd in Den Helder, op donderdag 22 november komt Amsterdam naar het Kalverdijkje.

Wedstrijd informatie

Datum : 10 november 2012 20:00
Locatie : Kalverdijkje
Seizoen : 2012-2013
Aris Leeuwarden 73
Leiden 69
Terug naar overzicht