Aris Leeuwarden - Zwolle

Aris begint 2013 met mooie zege

Aris Leeuwarden had gisteravond een goede start van het nieuwe jaar. In het eigen Kalverdijkje werd naaste concurrent Zwolle verslagen met 91-85. De zege werd in het begin van het vierde kwart zeker gesteld, hoewel het aan het eind nog wel even onnodig spannend werd. Een score van de zieke Whit Holcomb en vier vrije worpen van Hicham Kherrazi zorgden er echter voor dat de winst verdiend in Leeuwarden bleef.

Coach Erik Braal moest improviseren, omdat Holcomb en Craig Osaikhwuwuomwam beide de hele week behoorlijk de griep te pakken hadden gehad en niet hadden getraind. Vooral het gemis van Holcomb zou zwaar wegen, maar de pointguard speelde puur op karakter toch mee. Af en toe vloog hij even van het veld rechtstreeks de kleedkamer in, maar hij hield het de hele wedstrijd vol. Het leverde Holcomb na afloop een ovatie op van het publiek. Positief nieuws was ook de terugkeer van Tjoe de Paula en Valentijn Lietmeijer, waardoor Braal op papier alle tien spelers weer beschikbaar had en ruimer in zijn wissels zat.

De eerste minuten waren niet goed aan Leeuwarder kant. Het tempo lag te laag en pas na vier minuten ging voor de eerste keer het deksel van de basket. Bij 7-13 leek het een moeilijke avond te worden, maar het inbrengen van Samme Givens en Kherrazi zorgde voor de ommekeer. Beide zorgden voor vuur, tempo en verdedigende intensiteit en Aris nam al snel het heft in handen. Drie geforceerde, maar zeer fraaie driepunters van Zwollenaar Zack Novak in het tweede kwart gaven de gasten nog wel een minimale voorsprong bij de rust (38-39), maar Aris had daar al de controle over de wedstrijd gekregen.

Na rust overspeelde Aris met regelmaat Zwolle. Het tempo in de aanval ging omhoog, waardoor Aris het geliefde snelle spelletje kon spelen. Het leverde veel open doekjes op van de fans, die de ene na de andere mooie aanval afgerond zag worden. Snelle passing, fraaie drives, open schoten en echt teamspel. Basketbal zoals het gespeeld moet worden. Tegelijk werd de verdediging aangetrokken, waardoor Zwolle moeite kreeg met scoren. David Michaels, de Paula, Givens en Kherrazi schakelden om en om de drie schutters van Zwolle uit en Aris liep uit naar 65-56 na drie kwart basketbal.

Deze voorsprong werd in het laatste kwart uitgebreid naar maximaal 15 punten. Met nog vijf minuten op de klok was het 77-62, waarna de concentratie verslapte en dat gaf Zwolle nog de gelegenheid terug te komen. Bij 83-74 met nog twee minuten op de klok haalde Osaikhwuwuomwan een erg domme en terechte technische fout, waardoor het toch nog spannend werd. De vrije worpen werden benut (83-76) en een halve minuut later zorgde Darryll Webb zelfs voor 83-78.

Aris ging de klok uitmelken en het was Holcomb die een minuut voor tijd hoogstpersoonlijk voor de beslissing zorgde. Met nog twee seconden op de schotklok zorgde hij voor 87-80. Omdat Kherrazi foutloos bleef van de vrije worplijn werd het even later nog 91-82, waarna Tyler Smith in de zoemer nog voor Zwolle een laatste driepunter binnen schoot.

Een belangrijke en mooie zege die Aris weer op de vijfde plaats heeft gebracht. Een opsteker voor de komende drukke weken. Dinsdag al gaat het team naar Utrecht voor de heenwedstrijd van de kwartfinale voor de beker. Om 20.45 uur wordt tegen Cangeroes gespeeld. De return is op 31 januari. Zaterdagavond om 20.00 uur ontvangt Aris Rotterdam in het Kalverdijkje.

Klik hier voor het interview van Omrop Fryslan met Aris Leeuwarden coach Erik Braal

Wedstrijd informatie

Datum : 05 januari 2013 20:00
Locatie : Kalverdijkje
Seizoen : 2012-2013
Aris Leeuwarden 91
Zwolle 85
Terug naar overzicht