Aris Leeuwarden - Zwolle

Winst met perspectief

Aris Leeuwarden deelde gisteravond in het eigen Kalverdijkje een gevoelige klap uit aan concurrent Zwolle. Met 96-83 was de zege meer dan verdiend en  heroverde Aris de vierde plaats op de ranglijst. Even zo belangrijk was misschien wel de mentale tik die Aris uitdeelde. Tijdens het tweede kwart stond er al een 17-punts voorsprong op het scorebord, exact het verschil dat Aris zondag tijdens de return voor de beker tegen Zwolle moet goed maken. En dat zal Aris een goed gevoel en Zwolle toch een onrustig gevoel gegeven hebben.

Aris en Zwolle speelden voor de vijfde maal dit seizoen tegen elkaar en telkens was de thuisploeg heer en meester. Beide teams hebben het hele seizoen al moeite met het finishen van uitwedstrijden. Of, als je het positief omdraait, beschikken ze thuis over heel veel meer energie en worden ze daardoor bijna onoverwinnelijk. Als de huidige stand op de ranglijst zo blijft tot het eind van het seizoen zullen Aris en Zwolle ook aan elkaar gekoppeld zijn in de eerste ronde van de playoffs en is de vierde plek en dus het thuisvoordeel van eminent belang.

Zo ver is het echter nog lang niet. Op de ranglijst kan er nog van alles gebeuren waar Nijmegen, Den Helder en Weert de teams in de nek hijgen en Aris zal toch in de laatste serie van zeven wedstrijden ergens tijdens uitwedstrijden wat bonuspunten moeten scoren om de vierde positie te handhaven. Het programma is nog zwaar met nog vier uitwedstrijden (Leiden, Den Bosch, Nijmegen en Rotterdam) en drie thuiswedstrijden (Weert, Amsterdam en Den Bosch). Coach Erik Braal werkt van wedstrijd naar wedstrijd en kon zaterdag redelijk tevreden terug kijken op de wedstrijd.

Aanvallend was het team “hot” en met zes man in de dubbele cijfers werd wederom bewezen dat het aanvallende gevaar van Aris van veel verschillende spelers kan komen. Ditmaal was er een hoofdrol voor Valentijn Lietmeijer, die met vijf uit zeven drietjes tot 15 punten kwam. De guard was niet de enige speler met hete handen, want ook David Michaels en Whit Holcomb scoorden makkelijk van veraf. Met 11 uit 21 driepunters was het schotpercentage boven de 50%.

Niet alleen van buiten ging het makkelijk. Ook inside waren Samme Givens, Jerrell Williams en Sjors Poels erg effectief. Givens scoorde zijn zoveelste double double (17 punten, 10 rebounds), Williams scoorde 12 punten in 12 minuten en Poels miste met 8 scores uit 8 pogingen de hele wedstrijd niet. Zwolle bleef een kwart bij, maar kon een 11-0 run in het tweede kwart (met daar een sterke rol voor Poels) waardoor Aris van 36-33 uitliep naar 47-33 niet beantwoorden. Aanvallend waren er alleen even zorgen aan het eind van het derde en het begin van het laatste kwart toen de Leeuwarder scoremachine een paar minuten stil viel en Zwolle zelfs terug kwam tot 70-67.

Holcomb, Lietmeijer (2x) en Michaels zorgden met vier bommen binnen twee minuten voor de juiste reactie en het verschil was weer vijftien (82-67). De fans op de banken, een energyboost voor het team en paniek bij Zwolle dat in deze fase slechte schoten ging nemen. Verdedigend had Aris het trouwens regelmatig lastig tegen de schotkracht van Zwolle, waar de vier Amerikanen opnieuw het leeuwendeel van de schoten namen (53 van de 65 schoten) en dus van de punten (63 van de 83) namen. Door de verdedigende druk van Aris waren de schoten af en toe geforceerd en lag het schotpercentage lager dan dat van de gastheren.

Zondag is Zwolle opnieuw te gast en ligt er de zware taak om met 17 punten verschil te winnen. Dit voorsprong was er bij 52-35 en vlak voor tijd was het verschil zestien. Nu konden de fans achterover hangen. Volgende week zullen ze bij deze score op het puntje van de bank zitten. Eerst gaat het team aanstaande woensdag nog naar Leiden voor de zware competitiewedstrijd tegen de nummer 2 van de ranglijst.

Wedstrijd informatie

Datum : 02 maart 2013 00:00
Locatie : Kalverdijkje
Seizoen : 2012-2013
Aris Leeuwarden 96
Zwolle 83
Terug naar overzicht