Aris Leeuwarden - Rotterdam

Aris boekt grootste zege ooit

“Waren wij nou zo goed of zij zo slecht?” Dat was de meest gestelde vraag na afloop van de eerste competitiewedstrijd van Aris. Aris verpulverde Rotterdam in het eigen Kalverdijkje met 120-64 en maakte er voor de fans een ware galavoorstelling van. Het was een avond voor de recordboeken, want een zege met 56 punten verschil was bij Aris nog niet eerder voorgekomen. Ook de 120 punten waren nieuw, al waren de geleerden het daar na afloop nog niet over eens. De Leeuwarder John Frederikstadt zal dat moeten na zoeken.

Rotterdam kwam zonder zijn twee Amerikanen naar Leeuwarden. De een (Sally) kwam niet door de medische test, de ander (Lowe) had zoveel heimwee dat hij weer terug gaat naar Amerika. Erg vervelend voor Rotterdam, want dat is natuurlijk een groot gemis. Beide spelers zijn al vervangen, maar het zal nog even duren voordat ze kunnen spelen. Zonder beide Amerikanen heeft Rotterdam een relatief jonge en onervaren ploeg, die het zaterdagavond erg moeilijk had tegen Aris.

Aris miste Tjoe de Paula nog vanwege de gebroken hand. Bij de shooting guard is het gips inmiddels verwijderd, maar het zal nog enkele weken duren voordat hij weer op de wedstrijdvloer staat. Coach Erik Braal kon het gisteren zonder zijn captain af. Aris begon vol energie en overspeelde Rotterdam vanaf de eerste minuut. De gasten konden een paar minuten op gepaste afstand in het spoor blijven, maar toen het gaspedaal verder werd ingedrukt, was er voor de Rotterdammers geen houden meer aan.

Onder aanvoering van Whit Holcomb rolde de ene na de andere fraaie aanval over de vloer en ware ner regelmatig ooh’s en aah’s van het publiek te horen. Holcomb zou de wedstrijd eindigen met maar liefst 15 assists, hoogstwaarschijnlijk ook al een record voor Aris. Ook de verdediging zat potdicht. Rotterdam kwam zelfs in het tweede kwart driemaal achtereen niet tot een schotpoging binnen de toegestane 24 seconden.

Het werd dus een makkelijk avondje en dan is het vooral zaak 40 minuten lang scherp te blijven en er voor de fans ook een leuke avond van te maken. Dat lukte zeker. Snelle aanvallen werden mooi afgerond en de fastbreaks en dunks waren talrijk. Braal verdeelde de speeltijd netjes en liet al zijn spelers zo’n 20 minuten spelen. Zijn team beloonde hem, want maar liefst zeven van de negen beschikbare spelers scoorden in de dubbele cijfers.

Meest effectieve scorer was Jerrell Williams. De zeer beweeglijke en actieve forward / center maakte 28 punten in 20 minuten en deed dat tegen een schotpercentage van maar liefst 80%. Ook Samme Givens had een productieve avond. Hij maakte 20 punten in 20 minuten. Het hele team scoorde tegen een hoog percentage. De driepunters gingen tegen 50%, de tweepunters tegen bijna 70% en van de vrije worpen werd 75% benut.

Ook het U20 team won van Rotterdam. In Rotterdam werd zaterdagavond met 49-61 gewonnen. Hiermee nestelt het team van Tom Simpson zich aan kop van de Eredivisie U20.

Een leuk avondje dus voor de spelers van Aris en de fans. Voorlopig mag Aris zich even trotse koploper van de Eredivisie. Met weinig waarde, maar wel leuk. De echte test komt echter de komende weken. Met uitwedstrijden tegen het sterke Nijmegen en de landskampioen Den Bosch is de tegenstand even wat groter dan zaterdagavond. De volgende thuiswedstrijd is op dinsdag 23 oktober. Dan ontvangt Aris Den Helder Kings.

Wedstrijd informatie

Datum : 06 oktober 2012 20:00
Locatie : Kalverdijkje
Seizoen : 2012-2013
Aris Leeuwarden 120
Rotterdam 64
Terug naar overzicht