Aris Leeuwarden - Groningen

Vuist wint van vijf vingers

 

In Martiniplaza wil het maar niet lukken, in het Kalverdijkje is het de laatste paar jaar geen probleem: winnen van Groningen. Ook gisteravond versloeg Aris Leeuwarden in de eigen hal Groningen. Bijna de hele wedstrijd stond Aris op voorsprong en met 78-71 werd de winning streak verlengd tot vijf wedstrijden.

Erik Braal is een coach die hamert op teameffort en misschien was dat gisteravond wel de sleutel voor het Leeuwarder succes. Zonder routinier Tjoe de Paula en Valentijn Lietmeijer is de spoeling op de kleinere posities erg dun, maar het belette Braal bijvoorbeeld niet om in de eerste helft youngster Dexter Hope in te zetten, die het beurtelings moest opnemen tegen internationals Jessey Voorn en Rogier Jansen. Belangrijke leerminuten voor het jonge talent, die er later in de competitie zijn voordeel mee zal doen.

Braal en assistent Ed Molthoff hadden zich goed voorbereid op het treffen en wisten waar de zwakke plekken van Groningen lagen. Groningen heeft veel individuele kwaliteit, maar de kansen lagen vooral inside. Die kansen werden met name in de eerste helft benut door Jerrell Williams. Als een slangenmens wurmde Williams zich met regelmaat langs de grote Groninger mannen. De forward werd uiteindelijk topscorer met 21 punten.

Groningen had nog wel de beste start. Jansen knalde er in de eerste minuten drie drietjes in en zorgde bijna persoonlijk voor een 7-14 tussenstand. Whit Holcomb en Hicham Kherrazi zorgden echter voor de snelle ommekeer. Holcomb vond met regelmaat de vrijstaande man inside en Kherrazi schoot in een paar minuten acht punten binnen. Groningen begon te missen en een 20-2 run zorgde (o.a. via een fraaie driepuntsbuzzerbeater met bord van Samme Givens) voor een 27-16 tussenstand na tien minuten.

Die voorsprong werd in het tweede kwart eerst nog uitgebouwd tot maximaal 16 punten (38-22), waarna de gasten langzamerhand terug kwamen. Bij rust waren er nog negen punten over (49-40) en was er nog helemaal niets beslist in een Kalverdijkje, dat niet helemaal gevuld was.

Zo scorerijk als de eerste helft was, zo moeizaam vielen de ballen in de tweede helft. Beide teams trokken de verdediging aan en de wedstrijd werd steviger. Groningen kwam langzaam dichterbij, maar nooit helemaal naast Aris. De voorsprong werd gekoesterd en Aris kon dit keer vertrouwen op zijn verdediging, waar David Michaels weer een vaste waarde was. Na dertig minuten was het verschil zes punten (63-57).

Het vierde kwart was aanvallend voor Sjors Poels. De center werd enkele malen volledig vrij gespeeld en schoot ook van middenafstand raak. Het waren dure punten, die er voor zorgden dat de voorsprong bleef hangen rond een punt of zes, zeven. De vermoeidheid ging een rol spelen, maar op karakter en teamgeest werd de overwinning in de laatste minuten binnen gesleept. Af en toe was het even paniek, maar in het algemeen sleepte Holcomb (met 38 minuten grootverbruiker van minuten) het team er als een echte leider door heen.

Door de winst heeft Aris weer aansluiting gevonden met de subtop en kan het met vertrouwen zaterdag richting Leiden. Na zaterdag een korte kerstbreak, de eerstvolgende thuiswedstrijd is op 5 januari. Dan komt Zwolle op bezoek.

Wedstrijd informatie

Datum : 19 december 2012 20:00
Locatie : Kalverdijkje
Seizoen : 2012-2013
Aris Leeuwarden 78
Groningen 71
Terug naar overzicht