Aris Leeuwarden - Groningen

Ouderwetse derby

Zet twee goedwillende, hardwerkende teams samen met drie prima scheidsrechters en 900 enthousiaste basketbalfans uit Groningen en Friesland bij elkaar in het Kalverdijkje en je hebt gegarandeerd een leuke avond. En dat werd het, zeker uit het oogpunt van Aris Leeuwarden. In een enerverende wedstrijd won het team van Erik Braal voor de tweede keer dit seizoen thuis van Groningen. De slag werd in het derde kwart geslagen. De daar verkregen voorsprong van zeven punten (59-52) werd in het laatste kwart gekoesterd (84-74).

Het Kalverdijkje zat weer goed vol, mede dankzij zo’n 200 Groninger fans die weg van Groningen naar Leeuwarden hadden gevonden. Groningen had met de nieuwe coach Ivica Skelin nog niet verloren, maar ook deze coach moest de punten in Leeuwarden achter laten. Saillant detail is dat de vorige nederlaag van Groningen bij Aris het einde betekende van de oude coach, Hakim Salem.

Het werd voor Aris dus een heerlijke avond. Het team was eindelijk weer compleet en het weekje rust die Braal zijn pointguard Whit Holcomb had gegeven, had zeker zijn uitwerking niet gemist. Holcomb oogde fit, was de leider, strooide met mooie passes (zeven assists) en bracht de nodige rust in het veld. Dat straalt uit naar de rest van het team, dat dit keer met volle overtuiging en meer dan 100% passie speelde.

De eerste helft was al fraai om te zien, ondanks de achterstand die Aris opliep. Groningen speelde goed, scoorde makkelijk, maar ook Aris bracht vanaf de eerste minuut veel energie in het spel. Na 22-25 na tien minuten stokte het aanvallend even bij de gastheren. De open schoten waren er nog wel, maar ze gingen er niet in. Daar waar Aris in eerdere seizoenen wel eens instortte, gebeurde dat nu niet. Het speelde stug door en probeerde juist in de verdediging de zaken aan te trekken.

Het gaatje was in het tweede kwart even 10 punten in Gronings voordeel, maar driepunters van Jerrell Williams, Hicham Kherrazi  en David Michaels zorgden voor aansluiting bij rust (35-39). Na rust ging de turbo er op. Een snelle 7-0 run zorgde voor sfeer bij de thuisfans en een voorsprong (42-39). Groningen haakte weer aan, maar de tweede tussensprint van Aris bleef onbeantwoord. Met name Michaels had het vizier op scherp staan, de forward speelde zijn beste wedstrijd van het seizoen en werd uiteindelijk topscorer met 23 punten. Hij was hot van veraf met zes drietjes.

Michaels kreeg ondersteuning van het hele team. De Paula schakelde het gevaar Jansen uit, Poels speelde erg nuttig en kwam twee keer heerlijk door met een denderdunk, Valentijn Lietmeijer was efficiënt vanaf de vrije worplijn en Samme Givens speelde weer onopvallend opvallend goed. Daarnaast was Williams een belangrijke factor in de press die Aris speelde en regelmatig balwinst opleverde. Af en toe met reuzenduiken zorgde hij voor passie vanaf het veld dat dan weer oversloeg op het publiek.

Na dertig minuten was het 59-52 en die voorsprong werd fel verdedigd in het laatste kwart. Die begon gelijk met een driepunter van Jansen (59-55), waarna de schotklok het begaf. Skelin was vriendelijk en accepteerde dat er met 1 schotklok gespeeld werd, anders had de wedstrijd nog minimaal 10 minuten stil gelegen. Een mooi gebaar van de nieuwe coach. Het laatste kwart was zoals een wedstrijd moet zijn. Er gebeurde veel. Veel hartstocht van beide kanten en het werd een echt basketbalgevecht. Groningen drong aan, maar Aris bleef scoren op belangrijke momenten.

Het werd even billenknijpen tot Holcomb vijf minuten voor tijd met vier fouten uit voorzorg naar de kant moest, maar met Givens en de Paula op de pointguardpositie werd de press een paar keer makkelijk uitgespeeld en de voorsprong behouden. Drie minuten voor tijd kwam Holcomb weer terug en werd de wedstrijd eenvoudig uitgespeeld.

De zege houdt Aris in de race voor plek 4. De race wordt de komende week buiten het Kalverdijkje voortgezet. Dinsdag vertrekt de bus naar Weert, dat vier overwinningen op rij heeft behaald en het momenteel erg goed doet. Zondag gaat Aris op bezoek bij Amsterdam. De volgende thuiswedstrijd is over twee weken (16 februari). Dan komt Den Helder naar Leeuwarden.

Wedstrijd informatie

Datum : 02 februari 2013 20:00
Locatie : Kalverdijkje
Seizoen : 2012-2013
Aris Leeuwarden 84
Groningen 74
Terug naar overzicht