Aris Leeuwarden - Den Helder

Feest in het Kalverdijkje

 

Indrukwekkend. Dat waren kwart 1 en kwart 3 van de wedstrijd tussen Aris Leeuwarden en Den Helder gisteravond. Met kwartstanden van 36-12 en 29-6 liet het team van coach Erik Braal de gasten bijna letterlijk en figuurlijk alle hoeken van het basketbalveld zien. Het vermoeide tweede kwart en de slordige laatste drie minuten kon de fan eigenlijk niet veel schelen, het was immers op een heerlijk avondje basketbal getrakteerd. Aris won erg eenvoudig met 99-60.

De eigen fans hebben in het Kalverdijkje tot nu toe twee makkelijke zeges gezien met de alleszeggende totaalscore van 219-114. De fans van Nijmegen en Den Bosch zagen samen drie verlengingen en spectaculaire wedstrijden als Aris langskwam. Je kunt dus niet stellen dat Aris met een kleurloos seizoen bezig is. De attractiviteit en de energie spatten van het veld af en een goed gevuld Kalverdijkje tijdens de tweede thuiswedstrijd gaf al aan dat de fans hiervoor graag naar de hal komen.

Braal had vooraf zijn team gewezen op een agressieve start. Den Helder had zaterdag mede door een sterke start Nijmegen van het veld geblazen en heeft gewoon een goed team. Braal werd beloond, want de start was denderend en overweldigend.

Het hele team werkt als een paard, speelt een hoog tempo en de spelers spelen met plezier en gunnen elkaar het succes. Ook gisteravond werden er weer enkele mijlpalen neergezet. Zo scoorde Valentijn Lietmeijer een “career high” in de Eredivisie met 23 punten. Van de eerste 20 Aris punten kwamen er al twaalf (drie drietjes en een and-one) uit zijn handen. De rookie-of-the-year van 2012 was de aanvallende aanjager van de superstart, waar Aris al na vijf minuten 25 punten had gescoord (25-8).

Maar ook Dexter Hope, die liefst zes assists noteerde en regelmatig Mark Hill tot wanhoop dreef, speelt met zijn 19 jaar inmiddels mee alsof hij al jaren in de Eredivisie vertoeft. Gisteravond kon ook de 19-jarige Enzo Swart zijn debuut maken. Hij kwam al vroeg in de wedstrijd op het veld en kwam op het scoresheet door een driepunter. Het was misschien wel de meest bejubelde score bij zijn teamgenoten op het veld, op de bank en vanaf de tribune. Veelzeggend voor de sfeer in het team. Het was, zoals Braal na afloop meldde, de beloning voor een speler die al enkele weken dag in dag uit hard meetraint met het eerste team (mede vanwege de blessures van Tjoe de Paula en Hicham Kherrazi).

Whit Holcomb zag het allemaal met een glimlach aan. De pointguard leidde het team naar de monsterzege en zorgde zelf (heel onopvallend) met 12 punten, 11 assists en 10 steals voor een zeldzame triple double. De laatste die dit aan Ariszijde deed was Jesse Kimbrough, maar die haalde zijn triple double met punten, rebounds en assists.

Na 36-12 kakte de wedstrijd in het tweede kwart wat in. De full court press kostte veel kracht en daardoor speelde vermoeidheid een rol, maar de fans gingen toch blij de rust in. Een mooie steal van Samme Givens (19 punten) gaf Jerrell Williams (19 punten) nog de gelegenheid voor een heerlijk buzzerbeater vanaf de middellijn, waardoor het verschil groot bleef (52-34). Het derde kwart was de energie weer bijgeladen en ging de turbo weer aan. Den Helder kwam af en toe niet over de middellijn en de score liep snel op.

Toen ook David Michaels er twee drietjes in gooide en Craig Osaikhwuwuomwan met een denderdunk zich met de scores gingen bemoeien, was het laatste Helderse verzet gebroken. Na dertig minuten was het al 81-40 en bij 99-53 was het verschil het grootst. Het lukte niet in de laatste minuten de 100 vol te maken. De laatste 20 seconden werden sportief uitgespeeld.

Zondag staat de volgende wedstrijd op het programma. Dan gaat het team op bezoek bij Zwolle. De wedstrijd begint om 16.00 uur. De volgende thuiswedstrijd is op zaterdag 3 november, dan komt Nijmegen op bezoek.

Wedstrijd informatie

Datum : 23 oktober 2012 20:00
Locatie : Kalverdijkje
Seizoen : 2012-2013
Aris Leeuwarden 99
Den Helder 60
Terug naar overzicht