Aris Leeuwarden - Den Bosch (play-offs)

Kalverdijkje ontploft

Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan. Aanvallend zat Aris Leeuwarden zondagmiddag op slot door een vervelende zone van Den Bosch. Dan maar verdedigend een tandje harder. Het was Whit Holcomb die in de laatste seconden Aris na een zinderende slotfase naar de zege schoot (62-60), hoewel de laatste seconde daarna nog een half uur leek te duren. De score van Den Bosch werd terecht ver buiten de tijd gegeven, waarna het feest in de hal kon losbarsten. 2-0 en nog één zege verwijderd van de finale.

Burgemeester Ferd Crone was onder de fans en de feestvierders en kon na vrijdag in het Cambuurstadion de volgende serie high-fives uitdelen. Na het sensationele kampioenschap van Cambuur in de Jupiler League staat nu Aris op het punt om geschiedenis te schrijven. Het is voorlopig even Sportstad Leeuwarden en dat moet de hoofdstad van Friesland toch goed doen.

De tweede wedstrijd was zoals Erik Braal afgelopen woensdag al voorspelde een compleet andere dan die in de Maaspoort. Raoul Korner, coach van Den Bosch, had gekozen voor een zoneverdediging en daar had Aris het lastig mee. Aanvallend kwam het niet uit de verf, werd er te veel balverlies geleden en werden er slechte opties genomen. Den Bosch speelde met veel agressiviteit en hield Aris kort in de aanval. Omdat Aris ook stevig verdedigde, werd de wedstrijd dus een echte play-offs wedstrijd. Hard werken, knokken voor elke centimeter, veel emotie en energie en uiteindelijk een lage score.

Bij rust was de stand al laag (25-27), na 30 minuten leek Den Bosch op rozen te zitten (42-48). Die achterstand bleef lang op het bord, maar puntje voor puntje knokte Aris zich dichterbij. Twee verre driepunters van Hicham Kherrazi zorgden voor aansluiting, waarna de laatste twee minuten aanbraken met 53-58. Een knappe score + bonus van Tjoe de Paula zorgde voor 56-58, waarna Craig Osaikhwuwuomwan een minuut later de gelijkmaker binnen tipte. Een misser van Andre Young gaf Holcomb de mogelijkheid 24 seconden voor het eind Aris zelfs de voorsprong te brengen (60-58).

Het publiek op de banken en nog eenmaal een strakke verdediging. Die kwam er ook wel, maar Kees Akerboom  (al de hele wedstrijd een plaag voor Aris) zorgde acht seconden voor tijd voor de gelijkmaker. Nog één laatste aanval en met een wonderschot bracht Holcomb de zege binnen. De zoemer ging, maar de laatste seconde moest nog gespeeld worden. Die laatste seconde duurde zo’n vijf seconden, waardoor de laatste score van Akerboom terecht werd afgekeurd.

2-0 en de finale lonkt. De derde zege zal dan eerst nog wel binnengehaald moeten worden en dat wordt nog een hele klus. Dinsdag is de eerste kans. Dan verhuist het hele feest zich weer naar de Maaspoort. Mocht Aris verliezen dan heeft het donderdag (Hemelvaartsdag) de volgende kans. 

Klik hier voor het liveverslag op Omrop Fryslan.

Klik hier voor het interview met Tjoe de Paula gelijk na afloop

Klik hier voor het interview met Gert Schurer gelijk na afloop

Wedstrijd informatie

Datum : 05 mei 2013 20:00
Locatie : Kalverdijkje
Seizoen : 2012-2013
Aris Leeuwarden 62
Den Bosch 60
Terug naar overzicht