Aris Leeuwarden - Amsterdam

Benauwde zege op Amsterdam

 

Mooi was het allemaal niet, maar een kwart goed basketbal was net genoeg voor een overwinning op Amsterdam. Een desastreuze start werd in het tweede gedeelte persoonlijk rechtgetrokken door Valentijn Lietmeijer, waarna een prima derde kwart weer werd gevolgd door een slecht vierde kwart. De punten bleven uiteindelijk gelukkig in Leeuwarden via een krappe 91-85 zege.

Amsterdam startte zoals Aris Leeuwarden normaliter startte in het eigen Kalverdijkje. Vol energie, snel, agressief en frivool. De spelers van Aris daarentegen bleken in het eerste kwart niet bij de les. Met het wisselen van vier van zijn basisspelers greep Erik Braal rucksichtlos in, de coach was terecht not amused over wat er op het veld te zien was. Alleen David Michaels mocht blijven staan, maar dat kwam misschien meer omdat Braal donderdag niet kon beschikken over Tjoe de Paula. Anders was ook Michaels misschien nog wel naar de kant gehaald.

De schade was groot na vijf minuten (8-21). Aron Roye was aanvallend een plaag voor de Leeuwarders, verdedigend was Berend Weijs een  grote sta in de weg. De center kwam (handgeteld) tot maar liefst zeven blockshots, de een nog fraaier dan de andere. Het werd dus een lastige avond voor Aris. Aris heeft energie nodig in het veld en die ontbrak volledig in de eerste helft.

 Na 10 minuten stond er 16-27 op het scorebord en moest er iets gebeuren. Het was Lietmeijer die in zijn eentje voor de ommekeer zorgde. De guard schoot in het tweede kwart zijn hele productie van de avond bij elkaar. Lietmeijer knalde zes van zijn zeven driepunters binnen en deed de term streak shooter eer aan. Door zijn 18 punten kwam Aris weer langszij en stond er bij rust een voordelige marge van een punt in Fries voordeel (46-45).

Het derde kwart was het enige kwart dat als team goed gespeeld werd. De verdediging werd aangetrokken en langzaam liep Aris door goed basketbal weg van zijn gasten. De fans (het Kalverdijkje was goed gevuld) konden weer rustig adem halen, de voorsprong werd maximaal 12 punten en de wedstrijd leek voortijdig beslist.

In de laatste tien minuten werd het toch weer spannend. De scores waren talrijk, Roye knalde er nog wat driepunters in en Amsterdam kwam weer in de buurt. Aris bleef echter zelf ook makkelijk scoren via Samme Givens (topscorer met 19 punten), Craig Osaikhwuwuomwan en Whit Holcomb, waardoor Aris telkens op een voordelige marge van een punt of zeven bleef.

De 91-85 zege betekende weliswaar de derde winst op rij, maar Braal was terecht zeer ontevreden over het getoonde spel. Morgenavond gaat Aris op bezoek bij Groningen, dat donderdag knap won bij koploper Den Bosch. Een week later ontvangt Aris in het Kalverdijkje Den Bosch. Voor de fans die zaterdag naar Groningen gaan: de tribune achter de basket naast de Aris-bank wordt volledig vrijgehouden voor de Arisfans (ondanks dat er misschien een andere placering op het kaartje staat).

Wedstrijd informatie

Datum : 22 november 2012 20:00
Locatie : Kalverdijkje
Seizoen : 2012-2013
Aris Leeuwarden 91
Amsterdam 85
Terug naar overzicht