Amsterdam - Aris Leeuwarden

Sterk derde kwart voldoende voor zege

Aris Leeuwarden boekte vanmiddag in Amsterdam een belangrijke zege. In een sterk derde kwart liep het team van Erik Braal uit naar een maximale voorsprong van 57-75. Genoeg om aan het eind de zege mee te nemen. Helemaal makkelijk ging het niet, maar er bleven aan het eind van rit vijf punten over. De vorige keer werd het 80-84, nu was het 80-85.

Amsterdam had zijn laatste twee wedstrijden gewonnen, waaronder tegen Leiden. En omdat Aris en uitwedstrijden nog niet helemaal een perfect koppel zijn, was er voldoende reden voor een spannende wedstrijd. Aris begon goed door scores van Samme Givens en Sjors Poels (0-4), maar zag daarna Amsterdam snel voorbij gaan. Met name Pascal Balm was een plaag voor de Leeuwarder verdediging. Hij knalde er al snel drie drietjes in en zorgde met 11 punten er voor dat Amsterdam na een kwart op een kleine voorsprong stond (27-22).

Er zijn maar weinig spelers die zoiets een hele wedstrijd volhouden, dus toen Balm stil viel, viel heel Amsterdam terug. Aris speelde slordig, maakte veel kleine fouten, maar kwam toch terug. Bij rust was de voorsprong klein (44-46). Als Aris iets geconcentreerder had verdedigd, had het verschil daar al groter kunnen zijn.

Het echte gat werd geslagen in het derde kwart. De verdediging werd aangetrokken, Amsterdam begon te missen, waardoor Aris aanvallend zijn geliefde spelletje kon spelen: rennen. In een paar minuten sloeg het een gat van tien punten (51-61). Amsterdam had geen antwoord op de snelheid in de aanval en vlak voor het eind van de het derde kwart was het zelfs 57-75. Daarna volgde een 11-0 run verdeeld over twee kwarten. Eerst schoot Jurriaan Roodheuvel een driepunter in de buzzer, waarna Amsterdam in het vierde kwart ook weer met twee drietjes en een gewone score het verschil terugbracht tot slechts zeven punten (68-75).

In moeilijke tijden kan Aris altijd terugvallen op Givens. De forward raakte geblesseerd in het derde kwart, maar kwam later terug. Givens bleef de hele wedstrijd foutloosop het veld. Met 11 uit 11 tweepunters bevestigde de speler met het hoogste schotpercentage van de competitie zijn belangrijke rol in het team. Hij zorgde voor lucht (68-77), maar bij 75-78 was Amsterdam erg dicht benaderd. David Michaels schoot 75-81, maar Berend Weijs antwoordde (78-81). Op dat moment gooide Aris de wedstrijd professioneel op slot. De verdediging zat potdicht en dat resulteerde nog in slechts twee punten voor Amsterdam in de laatste zes minuten. Givens na een aanvalsrebound en Michaels met twee vrije worpen hielden het verschil op vijf punten, waardoor Aris opgelucht terug in de bus kon.

Een goed weekend voor Aris, dat concurrenten Zwolle en Nijmegen zag verliezen. Den Helder, de andere concurrent, was vrij dit weekend, maar is aanstaande zaterdag de volgende tegenstander in het Kalverdijkje.

Wedstrijd informatie

Datum : 10 februari 2013 20:00
Locatie : Amsterdam
Seizoen : 2012-2013
Amsterdam 80
Aris Leeuwarden 85
Terug naar overzicht