Leiden - Aris Leeuwarden

Vast opde zesde plaats

 

Nu de reguliere competitie zijn einde nadert, wordt er per speeldag ook meer bekend over de eindposities op de ranglijst. Voor Lasaulec Aris ligt die inmiddels vast. Aris zal als zesde eindigen en gekoppeld worden aan de nummer 1 en 3 van de competitie. En dat zullen naar alle waarschijnlijkheid Leiden en Den Bosch worden.

De zesde plaats kwam gisteravond, na de eigen nederlaag in Leiden (81-71) en de winst van Zwolle op Weert (87-69) vast te staan. Aris kan Zwolle qua puntenaantal nog achterhalen maar het onderlinge resultaat is in het voordeel van de Zwollenaren. En dus mag Aris zich opmaken voor een erg uitdagende playoffserie.

Bij de nummers 1,2 en 3 kon het voor gisteravond ook nog alle kanten op. Groningen stond er het beste voor, maar verloor (na een grote voorsprong) van Den Bosch. Leiden werd hierdoor de lachende derde en pakt volgende week bij winst tegen Weert de koppositie. De fans van Leiden waren in eigen hal in euforie, toen de speaker in het vierde kwart de uitslag doorgaf van Den Bosch – Groningen en vergaten even dat er op het eigen veld ook nog gespeeld werd.

En die wedstrijd werd in het laatste kwart nog spannend. De hele wedstrijd had Aris tegen een achterstand van tussen de 5-10 punten aangekeken, die in het beginkwart op het bord kwam. Binnen drie minuten stond er toen al een onterechte en erg scheve foutenverhouding van 5-0 op het scorebord met de teller al op twee voor Lance Jeter en Brandon Rozzell. Coach Erik Braal moest zijn spelmakers noodgedwongen naar de kant halen, waar ook Andrew Dawson al geblesseerd zat.

Leiden profiteerde slim en liep naar 17-7. De grote vooruitgang van de laatste weken is dat Aris nu niet de kop liet hangen, maar bleef knokken. Vooral verdedigend zat het goed in elkaar en dat is mede te danken aan de terugkeer van Calvin Chitwood. Chitwood was lang afwezig met een enkelblessure, maar kon voor het eerst weer minuten maken.  

Aris kon aanhaken en bleef als een lastige horzel Leiden vervelend achtervolgen. Rozzell schoot met scherp, werd met 22 punten topscorer en liet zien per week te verbeteren. De guard miste over de hele wedstrijd maar twee schotpogingen en is samen met Jeter als backcourt een plaag voor elke tegenstander. Ook Manny Adako (3/3) en Jeter (2/3) schoten trouwens van buiten de driepuntslijn met scherp.

In het laatste kwart leek de wedstrijd bij 63-47 gespeeld, maar een 0-10 run binnen twee minuten zorgde weer voor aansluiting. Aris kwam, door zes punten op rij van Mark Sanchez, nog tot 67-63 en balbezit, maar het kon het laatste gaatje net niet dichten. Het bekende fouten maken, klok stopzetten, werkte ook niet, waardoor er uiteindelijk een geflatteerde 81-71 nederlaag op het scorebord kwam te staan.

Toch is er hoop voor de playoffs. De ziekenboeg zal volgende week leeg zijn, de terugkeer van Chitwood zorgt voor positieve impulsen en Rozzell begint zijn plek in het team te vinden. Samen met de “onoverwinnelijkheid” in het eigen Kalverdijkje heeft Aris voldoende kwaliteit om of Leiden of Den Bosch pootje te lichten. Waarna het daarna in de halve finale het mag opnemen tegen of Groningen, Nijmegen of Zwolle.

Paasmaandag de laatste thuiswedstrijd in de competitie. Om half 5 speelt Aris dan tegen Rotterdam. De toegang is (eenmalig) gratis.

 

Wedstrijd informatie

Datum : 07 april 2012 20:00
Locatie : Vijfmei hal
Seizoen : 2011-2012
Leiden 81
Aris Leeuwarden 71
Terug naar overzicht