Leiden - Aris Leeuwarden

Zand in de aanvalsmotor

Het is Lasaulec Aris niet gelukt de negatieve uitserie te doorbreken. In Leiden ging het tegen de huidige landskampioen kansloos met 88-65 onderuit. Slechts bij vlagen liet het team zijn tanden zien, maar dat was te weinig tegen de Leidse vechtmachine.

Leiden presteert momenteel boven verwachting in de Europa Cup, waar het dinsdag nog een fraaie 69-73 zege boekte in Letland tegen Ventspils. Alleen in de eerste minuten en in een deel van het derde kwart speelde Aris, dat uitkwam zonder de geblesseerde Calvin Chitwood, sterk, maar dat is onvoldoende voor winst. Er was even een 2-7 voorsprong, maar Seamus Boxley, de komende MVP van de competitie, antwoordde direct met maar liefst 17 punten in het eerste kwart. Wat Aris ook probeerde, het hielp niet. Sjors Poels en Manny Adako liepen er stuk op en na 10 minuten was er al een voorsprong van 9 punten voor Leiden (27-18).

Die voorsprong liep in het tweede kwart gestaag op. Een klein opstootje verhitte daar de gemoederen. Thomas Jackson en Lance Jeter kregen het met elkaar aan de stok, de scheidsrechters grepen terecht naar een dubbelfout en daarmee was voor beide spelers het probleem opgelost. Niet voor de Leidse coach Toon van Helfteren. Die probeerde op hoge toon bij het arbitrale trio een diskwalificerende fout voor Jeter te forceren, een erg onsportief en respectloos gebaar. Volledig onterecht trouwens ook (zoveel gebeurde er niet; Jackson gebruikte zijn elleboog op kinhoogte, Jeter reageerde door Jackson van zich af te duwen) en daarnaast zeer tegen de nieuwe regels van respect in. De Leidse coach kwam er mee weg en zorgde er met zijn actie wel voor dat het Leidse publiek de rest van de wedstrijd Jeter uitfloot. Nu heeft de guard wel eens voor hetere vuren gestaan en hij werd met 26 punten topscorer. Zelfs in de rust bleef van Helfteren bij het trio er op doorgaan, hetgeen collega Erik Braal volledig in het verkeerde keelgat schoot.

Helaas kreeg Jeter aanvallend alleen steun van Tjoe de Paula. Het duo, in de thuiswedstrijd tegen Leiden ook al goed voor 50 van de 87 punten, scoorde nu ook 44 van de 65. Maar twee spelers winnen nooit een wedstrijd en zonder de aanvallende steun van Mark Sanchez, Poels en Adako wordt het moeilijk. Dit keer ook weinig hulp van de bank. Slechts Andrew Dawson haalde een voldoende, de rest bleef op 0 punten steken.

Die aanvallende onmacht is iets nieuws van de laatste weken. Daar waar Aris in het begin van de competitie de best scorende ploeg was, is dat nu niet meer zo. Het oogt te plichtmatig en er is te weinig agressiviteit naar de basket. Leiden verdedigt hard, zoekt de grenzen op en te vaak moesten er door het team noodoplossingen worden gevonden. De fastbreak was onzichtbaar en kwam feitelijk alleen in het derde kwart voor. Door een zone ging toen het tempo er bij Leiden uit, leed de gastheer een paar keer slordig balverlies en kwam Aris via een 11-0 run terug tot 52-45. Het bleef echter bij deze run. Leiden herstelde en kwam daarna niet meer in gevaar.

Ook de komende weken mag Aris het buiten het eigen vertrouwde Kalverdijkje proberen. Zaterdag speelt het in Martiniplaza tegen Groningen. Altijd speciale wedstrijden en voor Aris misschien een mooie kans op de negatieve uitserie te doorbreken.

Wedstrijd informatie

Datum : 21 januari 2012 20:00
Locatie : Vijfmei hal
Seizoen : 2011-2012
Leiden 88
Aris Leeuwarden 65
Terug naar overzicht