Groningen - Aris Leeuwarden

Kraker in Martiniplaza

 

Door het wegvallen van Bergen op Zoom en Amsterdam waren er in Nederland al weer voldoende criticasters die vonden dat het basketbal dood en begraven was. Daarmee doen ze de overgebleven acht teams zeer tekort. Die gaan namelijk dit jaar zorgen voor een mooie en spannende competitie. Hoe spectaculair het kan zijn, bewezen Groningen en Lasaulec Aris gisteravond. In een ambiance waar elke zaalsportclub jaloers op is, werd er 40 minuten lang op het scherpst van de snede gevonden. Een fraai visitekaartje voor het komende seizoen, waar de verschillen aan de top kleiner zijn dan andere jaren. Groningen was ditmaal de gelukkige winnaar, maar de uitslag had even goed andersom kunnen zijn.

Maar liefst 3.560 toeschouwers hadden de weg naar Martiniplaza gevonden, waaronder zo’n 150 Arisfans. En alle fans kregen meer dan waar voor hun geld. Strijd, passie, vechtlust, prachtige acties, een op en neer gaande wedstrijd met diverse runs en bijna vanzelfsprekend weer een zinderend einde. Met Aris dat aan het kortste eind trok, maar wel met opgeheven hoofd het veld kon verlaten.

De competitie lijkt na twee speelrondes meer in evenwicht dan andere jaren . Aris en ook Nijmegen lijken de stap naar de top 3 gezet te hebben en ook Zwolle is sterk verbeterd. Het belooft dus veel spannende wedstrijden op hoog niveau. Als de eerste twee wedstrijden van Aris een voorbode van de rest van het seizoen zijn, ( en waarom zou dat niet?) gaan de fans een mooi jaar tegemoet.

Ook gisteravond waren er kansen voor het team van Erik Braal. In de eerste helft had het team het moeilijk en werden er vooral aan het eind van beide kwarten verkeerde beslissingen genomen. Het zorgde voor vijf onnodige Groninger punten en een achterstand bij rust (46-38). Inside liep het goed en werd aanvallend tegen een hoog schotpercentage afgewerkt, maar van buiten viel het schot helemaal niet (1 uit 11).

Dat ging in de tweede helft anders. Aris hield een reboundoverwicht en begon ook van buiten te scoren. Puntje voor puntje kwam het dichterbij en bij 70-71 had het de gastheren achterhaald. Groningen en Aris scoorden aan beide kanten makkelijk en de amusementswaarde was hoog . Met nog vijf minuten op de klok had het de grootste voorsprong (72-78), waarna de scores plotseling schaars werden aan beide kanten.

Aris kwam niet meer door de Groninger verdediging en zag Groningen naderen tot 1 punt (77-78). Twee gemaakte vrije worpen van Tjoe de Paula gaven weer lucht, maar David Bell bracht de teams met een drietje op gelijke hoogte (80-80). Daarna werd alleen nog gescoord uit vrije worpen. De belangrijkste kreeg Lance Jeter bij 83-81 achterstand. Jeter werd een halve seconde voor het eind foutief afgestopt toen hij de laatste ultieme poging deed te scoren. Aris kreeg twee vrije worpen, waar de Leeuwarder fans drie kansen claimden. Alles gebeurde in een split second, dus de TV-beelden van Omrop Fryslan zullen maandag bewijzen wie er gelijk had. In het veld heeft de scheidsrechter altijd gelijk en dus mocht Jeter in de heksenketel van Martiniplaza tweemaal aanleggen. (Nagekomen: na het zien van de beelden had de scheidsrechter gelijk met het toekennen van twee vrije worpen)

De eerste ging er feilloos in, de tweede draaide helaas uit de ring, waarna de nederlaag een feit was (83-82). Een nederlaag met perspectief. Het team liet zien met de top mee te kunnen spelen en toonde karakter door drie maal een achterstand weg te werken. Jeter werd topscorer met 21 punten, Mark Sanchez speelde een puike partij en had 17 punten en 9 rebounds.

Komende zaterdag geen wedstrijd. De volgende wedstrijd is op dinsdag 18 oktober. Dan speelt Aris voor de beker tegen Nijmegen. De wedstrijd begint om 20.00 uur.

Klik hier voor verslag van Omrop Fryslan Radio

Wedstrijd informatie

Datum : 08 oktober 2011 20:00
Locatie : Martiniplaza
Seizoen : 2011-2012
Groningen 83
Aris Leeuwarden 82
Terug naar overzicht