Aris Leeuwarden - Zwolle

Van zes naar vier

Lasaulec Aris deed gisteravond in het eigen Kalverdijkje goede zaken. Zelf won het van Landstede Zwolle en het zag concurrent Nijmegen verliezen in Groningen. Daardoor steeg het met stip van zes naar vier op de ranglijst. De zege was verdiend, maar het team moest er wel  erg hard voor werken. Vooral verdedigend werd er goed gespeeld en dat was dit keer meer dan voldoende voor de winst (74-65).

Coach Erik Braal sprak er in zijn toespraak tijdens de Nieuwjaarsborrel bij de sponsors al over: “Mijn teams zijn voor de Kerst vaak wisselvallig en grillig, maar worden stabiel vanaf januari. Om daarna te kunnen pieken vanaf april”. En dat klopt tot nu toe helemaal.  Goede series voor de Kerst werden afgewisseld met slechte periodes en het is nu zaak om tot een constant niveau te komen. De basis ligt daarbij in de verdedigende intensiteit en dat zat zaterdagavond wel snor.

Het team zat vanaf de start Zwolle op de huid en gaf weinig ruimte weg. En dat was ook nodig. Zwolle was bezig met een goede serie, waarbij het onder andere haar eigen sterk bezette toernooi won. Ook woensdag kreeg Weert geen enkele kans. Omdat ook Zwolle zijn verdedigende zaakjes goed voor elkaar had, werd er in de beginfase weinig gescoord. Pas na ruim drie minuten in het eerste kwart kon een gezellig vol Kalverdijkje de eerste score van Mark Sanchez verwelkomen en na tien minuten stond er een magere 14-12 voorsprong op het scorebord.

Het tweede kwart was het hetzelfde liedje. Alleen duurde het toen nog langer voordat de eerste Friese score werd genoteerd. Via een 0-8 run was Zwolle inmiddels op voorsprong gekomen en pas na 5 minuten scoorde Mark Peter Hof het zestiende punt. Daarna kwam de trein langzaam op gang. Lance Jeter en Calvin Chitwood schoten er een drietje in en vier punten van Tjoe de Paula zorgden voor een 27-26 ruststand.

Net als in Belgie kwam de wedstrijd na rust aanvallend op gang. Verdedigend stond de organisatie nog goed en Braal had in de rust wat aanpassingen doorgegeven aan het team. Het tempo ging omhoog en de scores kwamen makkelijker. Vooral Manny Adako had het in het derde kwart op de heupen. Maar liefst 14 punten kwamen in dat kwart uit zijn handen, waaronder een driepunter in de slotseconde. Het betekende een 52-44 tussenstand en wat lucht tegen een Zwols taai team. Een opvallende rol dit kwart ook voor Valentijn Lietmeijer. De jonge guard kreeg meer speeltijd vanwege de gedwongen absentie van Andrew Dawson en pakte in het derde kwart maar liefst vier steals.

Het laatste kwart kwam Zwolle nogmaals terug in de wedstrijd. Bij 55-54 had het aansluiting. Gerad Punch zette het Kalverdijkje weer in vuur en vlam met een driepunter (58-54), waarna Jeter voor de slotacts zorgde. De pointguard nam in de laatste minuten het heft in handen en zorgde met een paar sterke drives voor de definitieve beslissing. In de laatste minuut was de overwinning een feit en werd via vrije worpen de eindstand bepaald (74-65).

Een goede zege en een steun in de rug voor de komende weken, waar Aris vier zware uitwedstrijden voor de boeg heeft. Dinsdag gaat het naar Weert en daarna staan uitwedstrijden tegen Leiden, Groningen en Nijmegen op het programma. De eerstvolgende thuiswedstrijd is pas weer op 11 februari.

Wedstrijd informatie

Datum : 07 januari 2012 20:00
Locatie : Kalverdijkje
Seizoen : 2011-2012
Aris Leeuwarden 74
Zwolle 65
Terug naar overzicht