Aris Leeuwarden - Weert

Gecontroleerde winst

Lasaulec Aris had zaterdagavond driekwart wedstrijd de zaken goed voor elkaar. Na een aarzelend eerste kwart volgden drie kwarten waar het team heer en meester was en speelde het team zoals coach Erik Braal het graag in deze fase van de competitie wil zien. Gecontroleerd in de aanval en verdedigend sterk. Weert had geen schijn van kans (88-70).

De fans in het Kalverdijkje zijn gewend aan spannende wedstrijden, die meestal in het laatste kwart beslist worden. Dat was gisteravond anders. Een luxe situatie vooral, want na 30 minuten was de zaak nu al lang beslist en konden de fans achterover hangen. Het klasseverschil was in deze wedstrijd te groot gebleken en met name in het tweede kwart knalde Aris over de gasten heen.

Bij Weert ontbrak oud Aris-speler Joost Padberg met een gekneusd borstbeen. Hij werd met extra applaus door de fans begroet. Aris speelde nog zonder Calvin Chitwood, die kampte met de naweeën van een zware griep. Chitwood zat wel weer op de bank, maar tegen Rotterdam volgende week zal de forward weer van de partij zijn. De selectie is echter breed genoeg om het gemis goed op te vangen.

De start was nog slordig. Aris kwam weliswaar snel op 6-0, maar kon niet doordrukken en na 10 minuten stond er een 18-22 achterstand op het bord. Die werd in het tweede kwart snel weggepoetst. Verdedigend werd een tandje bijgezet, Tjoe de Paula had controle over de Weerter topschutter Demario Anderson en Aris knalde er op en er over. Anderson maakte slechts 12 punten in de hele wedstrijd.

In de aanval kwam het gevaar van alle kanten. Lance Jeter had bij rust al 16 punten en werd uiteindelijk met 25 punten topscorer. Mark Sanchez pakte weer een fraaie double double met 16 punten en 12 rebounds . Manny Adako miste in de hele wedstrijd slechts een schot en had met 18 punten een season high. Verdedigend zal Braal vooral tevreden geweest zijn over de tegenscores in de drie laatste kwarten (resp. 15, 17 en 16 punten).

Met een 31-15 kwartstand werd de rust bereikt bij 49-37 en had Aris zijn gewenste geruststellende voorsprong te pakken. Die kwam in de tweede helft niet meer in gevaar, ondanks een behoorlijke foutenlast bij beide pointguards. Jeter en Andrew Dawson stonden begin derde kwart op vier fouten, maar maakten beide de 40 minuten vol.

De voorsprong werd uigebouwd tot maximaal 20 punten (74-54), toen Weert via vier driepunters van Mitchel Kouwijzer nog even aandrong. Dat gevaar werd echter snel de kop ingedrukt door de debuterende 18-jarige Dexter Hope. Die neutraliseerde het gevaar, waarna het publiek de laatste minuten relaxed onderuit kon zitten.

Met vier punten uit drie wedstrijden heeft Aris een prima start en kunnen de fans uitzien naar de volgende thuiswedstrijd op 5 november. Dan ontmoet Aris al voor de tweede keer dit seizoen Groningen, maar dit keer in het Kalverdijkje. Aanstaande zaterdag volgt eerst nog een belangrijke uitwedstrijd tegen Rotterdam.

Klik hier voor interview Omrop Fryslan met Erik Braal

Wedstrijd informatie

Datum : 22 oktober 2011 20:00
Locatie : Kalverdijkje
Seizoen : 2011-2012
Aris Leeuwarden 88
Weert 70
Terug naar overzicht