Aris Leeuwarden - Leiden

Eerste klap is een daalder waard

Lasaulec Aris startte de competitie met een daverende zege. In eigen huis werd landskampioen Leiden verslagen. Bijna de hele wedstrijd stond het team van Erik Braal op een (kleine) voorsprong. Die werd in de laatste minuten gekoesterd en niet meer weggegeven. Aris won met 87-81 en gaf zichzelf hiermee de gewenste start. De eerste punten zitten in de knip.

Aris speelde nog zonder Gerad Punch, die zo goed als hersteld is van zijn enkelblessure, maar voor de zekerheid nog niet ingezet werd. Bij Leiden ontbrak alleen Mo Kherazzi. Verder waren beide teams weer compleet.

Het werd een wedstrijd waar Aris bijna de hele wedstrijd een paar punten voor stond en daarmee Leiden constant in de achtervolging dwong. In het eerste kwart schommelde het nog wat heen en weer en bleek al snel dat Aris van buiten moeilijk af te stoppen was. De nieuwelingen Lance Jeter en Tjoe de Paula overklasten hun tegenstanders TJ Jackson en Sean Cunningham en waren aanvallend niet af te stoppen. Samen scoorden ze 50 van de 87 punten. Daarnaast legden ze verdedigend de schutters van Leiden ook volledig lam.

Inside had Aris het verdedigend een stuk lastiger. Met name Gabe Kennedy sneed in de beginfase te makkelijk door de Aris defensie en Sjors Poels, Manny Adako, Calvin Chitwood en Mark Sanchez kwamen daardoor al snel in foutenlast.  Maar de wedstrijd werd grotendeels toch gecontroleerd door Aris, dat na tien minuten spelen een 22-19 voorsprong koesterde en deze in het tweede deel uitbouwde tot 47-40. Een buzzerbeater van Seamus Boxley zorgde echter voor de aansluiting bij rust (47-43).

Pas na vier minuten na rust werd de eerste score van de tweede helft genoteerd. De deksel zat aan beide kanten op de basket en het waren niet de beste minuten van de wedstrijd. Aris kon wel vertrouwen op haar stabiele verdediging. Het gaf geen makkelijke scores weg, bleef hard verdedigen en pas na 4 minuten opende het deksel en scoorde de Paula 49-43. Leiden haakte weer aan en kwam zelfs door een score van Boxley op voorsprong bij 54-55.

Het was ook gelijk de laatste keer dat de gasten aan de leiding waren. De Paula en Jeter antwoordden met twee drietjes en de voorsprong was weer daar (60-55). Puntje voor puntje sloop Aris verder weg. Aris scoorde zowel van afstand als vanaf de vrije worplijn tegen een hoog percentage en bij 84-72 een paar minuten voor tijd was de afstand het grootst en de wedstrijd beslist. Veel slordigheden aan Friese kant zorgden nog wel voor wat spanning in de slotfase, maar echt dichtbij kwam Leiden niet meer (87-81).

Het publiek kon op de banken en het eerste feestje mocht door de fans worden gevierd. Wat iedereen al dacht, werd nu ook in de praktijk duidelijk. Aris heeft een goede groep en een hecht collectief. Aanstaande zaterdag wacht de tweede zware opgave, want gaat het team op bezoek bij Groningen, dat gisteravond van Rotterdam won.

 Klik hier voor intervieuw Erik Braal en Lance Jeter op Omrop Fryslan

Wedstrijd informatie

Datum : 01 oktober 2011 20:00
Locatie : Kalverdijkje
Seizoen : 2011-2012
Aris Leeuwarden 87
Leiden 81
Terug naar overzicht