Aris Leeuwarden - Groningen

Op de weg terug

Het is Lasaulec Aris gisteravond net niet gelukt om Groningen voor de tweede keer in huis pootje te lichten. Het was er dichtbij, maar kwam aan het eind net tekort om voor een verrassing te zorgen (69-72). Toch gingen ook de Friese fans tevreden naar huis. Het team toonde aan dat, na enkele weken mager basketbal, de weg omhoog weer gevonden te hebben. En dat geeft vertrouwen voor de playoffs.

Zo waren er zaterdagavond lichtpuntjes genoeg. Het team van Erik Braal speelde met hartstocht en vuur en knokte veertig minuten lang. Daar waar het de afgelopen weken nogal kwetsbaar was bij tegenslag, bleef Aris nu als collectief overeind. Ook is de hoop dat Calvin Chitwood over een paar weken weer speelklaar is. Chitwood heeft last van een hardnekkige enkelblessure en de verwachting is dat hij begin april weer op het veld kan staan. Een welkome aanvulling van het team dat straks zijn hoogtepunt in de playoffs moet hebben.

Daarnaast begint Brandon Rozzell met de week beter te spelen. De flegmatieke shooting guard werd enkele weken geleden vanuit het niets in het diepe gegooid en heeft even tijd nodig te acclimatiseren. Hij brengt veel energie, zowel aanvallend en verdedigend, en werd tegen Groningen topscorer met 19 punten. Rozzell had ook de beslissende score in zijn handen, maar vijf seconden voor tijd werd zijn driepunter bij 69-71 geblokt door Avis Wyatte. Omdat David Bell daarna zijn tweede vrije worp miste, kreeg Lance Jeter in de allerlaatste seconde nog een kans met een verre driepunter, maar zijn poging kwam niet verder dan de ring.

Het was het eind van een enerverende wedstrijd, waar beide team de hele wedstrijd bij elkaar in de buurt bleven. Alleen in het eerste kwart stond Aris kort ruim op voorsprong (13-4), maar Wyatte bracht in zijn eentje Groningen weer terug. Een alleyoop van Wyatte uit het plafond bracht zelfs de Friese fans in extase. Na het eerste kwart (15-17) kwam het verschil nooit meer boven de vijf punten. Een score in de buzzer van Mark Sanchez zorgde er voor dat Aris een minimale voorsprong bij rust had (37-36).

Na rust werd het een nagelbijter. Aris verdedigde als team sterk, dwong Groningen tot 20 keer balverlies, terwijl het zelf erg zuinig was op de bal (11 keer balverlies). Enige dissonant was eigenlijk dat het schot van buiten niet viel. Slechts vijf van de 25 driepuntspogingen troffen doel en daar lag achteraf het grootste probleem. Omdat Aris simpelweg kleiner is dan Groningen had het in de rebound problemen en kreeg het daardoor te weinig tweede kansen. En zo kwam het aan op de laatste seconden, waar het dus net niet lukte.

Door de nederlaag is de kans groot dat beide ploegen elkaar in de playoffs poule ook gaan treffen. Groningen staat bij Aris hoog op het favorietenlijstje, omdat het tegen de koploper altijd goede wedstrijden speelt. En dat er dan ook nog twee heerlijke derbywedstrijden komen  met uitverkochte hallen is alleen maar goed voor het topbasketbal in het Noorden.

Zaterdag al weer de volgende thuiswedstrijd. Dan wacht Nijmegen een extra verrassend onthaal, want het is Ladies Night en de zaal zal extra gevuld zijn met dames.

Wedstrijd informatie

Datum : 17 maart 2012 20:00
Locatie : Kalverdijkje
Seizoen : 2011-2012
Aris Leeuwarden 69
Groningen 72
Terug naar overzicht