Zwolle - Aris Leeuwarden

Beslist in vijftien minuten

De Friesland Aris boekte gisteravond in Zwolle zijn derde uitzege. In een eenzijdig duel liep het vanaf de eerste minuut weg bij de gastheren en hoefde daarna ook niet meer om te kijken. Sterk spel in met name de eerste helft zorgde voor een rustig en vrolijk avondje voor de meegereisde Leeuwarder fans. Na een minuut of vijftien stond er een 12 – 34 voorsprong op het bord. Een gebrek aan concentratie zorgde er voor dat Zwolle op het laatst nog iets kon terug komen (76-85).

“Zijn wij nu zo goed of zijn zij zo slecht”, vroegen de fans zich in de rust af. Johan Meijer, technisch verantwoordelijk binnen de club antwoordde kort, maar krachtig. “Beide”, was zijn reactie. En dat klopte. Zwolle bakte er in de eerste helft niet veel van, maar dat zou te weinig credits zijn voor het goede spel van De Friesland Aris in de eerste twintig minuten. Het team dartelde door de Zwolse defensie en dat leverde vooral in het begin veel scores op van Manny Adako. De center was in de eerste helft feitelijk niet te stoppen. Ook was De Friesland Aris dodelijk vanaf de vrije worplijn. Todd Brown, John Williams, Bas Rozendaal en Mark Sanchez schoten samen 21 van de 23 pogingen raak over de hele wedstrijd.

Daarnaast zat het verdedigend opnieuw goed. Zwolle kwam niet tot normale schotpogingen en zagen hun aanvallen veelal stranden in geforceerde schoten. Vanaf de start zag Pete Miller zijn team weglopen. Via 10-19 na tien minuten was het 29-45 bij rust en was er dus geen vuiltje aan de lucht. De Friesland Aris speelde zonder Andrew Dawson, die nog te veel last van zijn griep had, bij Zwolle ontbrak Rein van der Kamp.

Vanaf het derde kwart werd het allemaal iets minder, maar het bleef genoeg om Zwolle ver van zich af te houden. De intensiteit ging aan Leeuwarder kant iets naar beneden en vooral reboundend werd het een stuk minder. Zwolle kreeg veel tweede en derde kansen en begon meer te scoren. In gevaar kwam De Friesland Aris niet meer. Het verschil bleef lang rond twintig punten hangen, omdat het zelf ook met regelmaat bleef scoren. In de laatste minuten knabbelde Zwolle nog veel van de achterstand af, maar echt spannend werd het niet meer.

Halverwege derde kwart was het nog even schrikken toen Calvin Chitwood en Howard Crawford ongelukkig met elkaar in botsing kwamen en beide op de vloer bleven liggen. Chitwood kwam, zo bleek later, met de schrik vrij.

De komende week krijgt het team twee echte testcases. Dan staan de nummers 2 en 3 van de ranglijst op het menu. Donderdag gaat het op bezoek (voor de competitie) naar Den Bosch, zaterdag is Leiden te gast in het Kalverdijkje.

Wedstrijd informatie

Datum : 29 januari 2011 20:00
Locatie : Zwolle
Seizoen : 2010-2011
Zwolle 76
Aris Leeuwarden 85
Terug naar overzicht