Zwolle - Aris Leeuwarden

Te laat strijdvaardig

Een ezel stoot zich in het algemeen niet tweemaal aan dezelfde steen. De Friesland Aris deed het gisteravond voor de derde keer op rij. Opnieuw liet het zich veel te makkelijk weg zetten. Pas aan het eind van het derde kwart gooide het bij een 65-48 achterstand alle schroom van zich af. De inhaalrace was bijna succesvol. Het kwam vlak voor tijd nog wel knap op voorsprong (71-72), maar de zege over de finish brengen lukte niet. Zwolle sloeg in de laatste seconden toe (78-74).

De ambiance was fantastisch. Zwolle heeft een prachtige nieuwe hal neergezet, waar de Gemeente Leeuwarden jaloers op kan zijn. In Leeuwarden wordt al bijna vier jaar gesproken over een nieuwe of aangepaste hal, maar gebeurt er helaas vanuit de Gemeente nog steeds niets. In Zwolle is er eendrachtig tussen Landstede en de Gemeente Zwolle samengewerkt om te komen tot een splinternieuwe hal met 1.400 mooie en comfortabele zitplaatsen, trainingshallen en fitnessruimte. Helaas nog steeds een droom voor De Friesland Aris.

De start was opnieuw niet goed en dat mag de basisvijf zich volledig aantrekken. Er werd veel te lichtzinnig verdedigd en vooral Matt Mullery aan Zwolse kant had alle vrijheid. De powerforward had er bij rust al 22 punten in liggen en dat mochten vooral de lange mannen van De Friesland Aris zich aantrekken. Mullery werd geen strobreed in de weg gelegd en zorgde in zijn eentje voor meer dan 50% van Zwolse productie bij rust.

En als het aanvallend dan ook niet loopt, heb je een probleem. Het team vecht meer tegen zichzelf dan tegen de opponent, speelt zo lijkt het wel met de handrem er op en met te weinig energie. Bij rust was de schade slechts 11 punten en dus nog te overzien (42-31).

De strijd begon pas aan het eind van het derde kwart. De wedstrijd leek gespeeld bij 65-48, maar dat bleek niet zo. Met Andrew Dawson en Sonny Waaldijk voorop in de strijd werd er eindelijk verdedigende druk gezet, de handrem ging er af en Dawson voerde het tempo op. Beide jongelingen gaven het goede  voorbeeld, kregen Calvin Chitwood mee in de strijd en de achterstand liep zienderogen terug. Zwolle raakte in paniek en plots begin het wel te draaien aan Leeuwarder kant.

De positieve agressie kostte Waaldijk weliswaar in het laatste kwart zijn vijfde fout, maar op dat moment was de wedstrijd wel weer open en had De Friesland Aris Zwolle weer in het vizier. Een minuut voor tijd stond het zelfs voor het eerst op voorsprong (73-74), maar het bleek de enige keer. Zwolle herstelde zich en kwam acht seconden voor tijd weer op voorsprong (76-74). De laatste poging voor de gelijkmaker van Dawson in de slotseconde mislukte, waardoor de tweede onnodige nederlaag op rij werd opgelopen. Net als Amsterdam verdiende ook Zwolle de zege, puur op wilskracht. Voor De Friesland Aris restte de kater. Tweemaal achtereen op strijdlust verslagen. Dat mag het team van Pete Miller zich volledig zelf aanrekenen.

De Friesland Aris is inmiddels gezakt naar de 8e plaats. Komende week twee thuiswedstrijden. Dinsdag ontvangt het Leiden, zaterdag komt Rotterdam.

Wedstrijd informatie

Datum : 23 oktober 2010 20:00
Locatie : Zwolle
Seizoen : 2010-2011
Zwolle 78
Aris Leeuwarden 74
Terug naar overzicht