Wijchen - Aris Leeuwarden (playoffs)

Schot valt niet

Het is De Friesland Aris niet gelukt om in Nijmegen de eerste tik uit te delen in de eerste ronde van de play-offs. In een lelijke wedstrijd liet het schot het volledig afweten en dan wordt het moeilijk wedstrijden winnen. Nijmegen was zaterdagavond de minst slechte van de twee teams en nam via 84-71 een 1 – 0 voorsprong. Maandagmiddag 16.00 uur is het tijd voor deel 2.

In de diverse voorbeschouwingen werd de wedstrijd tussen Nijmegen en De Friesland Aris al als de meest spectaculaire van de vier kwartfinales omschreven. Op basis van de historie meer dan terecht, want de vier competitiewedstrijden tussen beide teams waren om te smullen. In de play-offs gelden er echter andere regels blijkbaar, want voor de neutrale basketbalfan was er in de Horstacker weinig te beleven.

De start was nog wel prachtig. Twee groepen fans, die elkaar zeer waarderen, maakten er samen een mooi feestje van en verwelkomden hun helden op de juiste manier. De 60 meegereisde Friese fans, allemaal in het donker blauw, onthaalden al eerst met een staande ovatie de eigen spelers tijdens de line-up, gevolgd door de limegroenen die Nijmegen staande binnenhaalden. Een prachtbegin van wat toen nog een heerlijk avondje leek te worden.

Helaas duurde die euforie niet lang. Zeker niet voor de fans van De Friesland Aris, die weliswaar hun kelen schor schreeuwden, maar al snel zagen dat het team volledig op slot zat. Daar waar De Friesland Aris tegen Groningen vooral van buiten dodelijk efficiënt was, wilde het nu maar niet lukken. Slechts drie driepunters werden over de hele wedstrijd raak geschoten, waarvan nog  twee door Manny Adako, de center van het team. Adako speelde als enige een hele sterke wedstrijd, hij eindigde met 28 punten als topscorer.

Adako had het echter regelmatig aan de stok met Nick Oudendag. De Nijmeegse center provoceerde Adako een wedstrijd lang, maar kwam er mee weg. Het zorgde zelfs voor wat onvriendelijkheden in het veld, toen Oudendag, op de grond liggend, met veel misbaar een uitgestoken hand van Mark Sanchez weigerde en Adako daarna een waarschuwing kreeg van de scheidsrechters. Het was even de omgekeerde wereld.

Het typeerde de wedstrijd, die zeker niet goed was. Erg rommelig, veel balverlies en met veel persoonlijke fouten (53 stuks, waarvan 30 voor De Friesland Aris en 23 voor Nijmegen). Bij rust stond de teller op de lage stand van 36 – 29 en was er in feite nog niets mis. Maar het gat dichten, lukte maar niet. Het verschil bleef de hele tweede helft hangen rond de 8 – 10 punten, waardoor naarmate de wedstrijd vorderde er steeds meer druk kwam op de spelers. Te veel spelers bleven onder hun niveau.

De Friesland Aris kwam nog wel een paar keer dichterbij, maar op die momenten heb je net wat geluk nodig en die ontbeerde het team van Pete Miller zaterdagavond ook. In de laatste minuut liep het verschil nog op naar 13 punten. De eerste slag is verloren, maar de oorlog zeker nog niet. Maandagmiddag gaat de strijd door in het eigen Kalverdijkje. Aftrap: 16.00 uur. Be there!

Wedstrijd informatie

Datum : 23 april 2011 20:00
Locatie : Wijchen
Seizoen : 2010-2011
Wijchen 84
Aris Leeuwarden 71
Terug naar overzicht