Wijchen - Aris Leeuwarden

Uitgeschakeld

De Friesland Aris is gisteravond uitgeschakeld voor de play-offs. Het seizoen zit er op. In Nijmegen vocht het als leeuwen, maar in de opnieuw bloedstollende slotfase kwam het dit keer net tekort. Nijmegen ging er met de winst vandoor (86-83) en mag het in de halve finale opnemen tegen Leiden.

En zo kwam er een eind aan het seizoen 2010-2011. Een seizoen, die prachtige thuisoverwinningen liet zien, maar ook te weinig uitoverwinningen. In het eigen Kalverdijkje was De Friesland Aris vaak heer en meester en werden alle titelkandidaten een of meerdere keren verslagen. Zo werd de Groninger scalp twee keer veroverd en gingen ook Leiden en Den Bosch onder uit. De thuiswedstrijd tegen Nijmegen in de play-offs was er ook een om in te lijsten.

In uitwedstrijden wilde het maar niet lukken. Er werd uit alleen gewonnen van de laagvliegers Amsterdam, Zwolle en Rotterdam, maar een overwinning op een ploeg uit de top 7 wilde een seizoen lang niet lukken. Toch leverde dit seizoen de hoogste notering ooit op met een vijfde plaats. Vorig seizoen werd er wel meer gewonnen (19 toen, 17 nu), maar werd de zesde plaats bereikt.

De play-offs hebben eigen regels. Dat bewezen de eerste wedstrijden al. Ook gisteren was dit het geval. De hele eerste helft  gaven de beide teams elkaar geen centimeter ruimte en bleef de wedstrijd to t 41-39 bij rust volledig in balans. Dan weer lag het momentum bij De Friesland Aris, dan weer bij Nijmegen. De strijd was hard, hetgeen wel bleek uit de veel te harde fout van Nick Oudendag op Todd Brown. Een fout die absoluut niet op een basketbalveld thuis hoort. Brown, die er op dat moment al drie drietjes in had liggen, bleef enkele minuten op de grond liggen, maar kon enkele minuten later gelukkig weer terug komen.

Nijmegen kwam na rust een stuk beter uit de kleedkamer dan De Friesland Aris, dat laat op het veld terug kwam en creëerde het eerste gaatje (47-39). Dit gat werd echter snel gecounterd, maar bij 65-54 was Nijmegen opnieuw weggelopen . Voor de tweede keer zette het team van Pete Miller op karakter de achtervolging in en bij 70-68 was Nijmegen voor de tweede keer achterhaald. Met nog vijf minuten op de klok was de strijd weer volledig open.

Daar waar Nijmegen in Leeuwarden zijn beklag deed over enkele arbitrale missers, mocht nu De Friesland Aris in de volgende minuten zijn beklag doen. Maar liefst twee keer trapte de scheidsrechter in de schwalbes van eerst Thijs Vermeulen en daarna Oudendag (zie foto van het moment), die wel erg makkelijk omvielen.

Na de eerste aanvallende fout reageerde Mark Sanchez furieus en gooide de bal naar Vermeulen. Het leverde hem een (terechte) technische fout op. Niet slim, misschien wel begrijpelijk. Miller terecht furieus over de beslissingen, daar de coach heeft al vanaf de voorbereiding zijn team heeft geïnstrueerd niet te floppen, omdat hij dat erg onsportief gedrag vindt. Toen daarna De Friesland Aris nog een onsportieve fout toebedeeld kreeg, was het hek even van de dam. Nijmegen kon via de vrije worpen weer uitlopen en bij 80-70 leek het drie minuten voor het eind beslist.

Niets was echter minder waar. Nog eenmaal rechtte het de rug en via Gerad Punch, Manny Adako en Brown werd de derde inhaalrace uitgevoerd, die eindigde bij 84-83 met nog 27 seconden op de klok en Nijmeegs balbezit. Miller koos voor strak verdedigen in plaats van een fout en zag tot zijn afgrijzen uitblinker Zaire Taylor vier seconden voor tijd scoren. Time-out en nog 4,3 seconden voor de benodigde driepunter. De bal kwam nog in handen van Punch, maar zijn schot draaide in de slotseconde uit de ring. Geen verlenging, maar einde van het seizoen.

Het was een prachtige serie, die op het scherpst van de snede gespeeld werd. De Friesland Aris feliciteert Nijmegen van harte en wenst ze veel succes in de halve finale tegen Leiden.

Wedstrijd informatie

Datum : 28 april 2011 20:00
Locatie : Wijchen
Seizoen : 2010-2011
Wijchen 86
Aris Leeuwarden 83
Terug naar overzicht