Rotterdam - Aris Leeuwarden

Van 31 naar 72%

De Friesland Aris deed gisteravond wat het moest doen: winnen in Rotterdam (64-84). En zal mede daardoor nog een week moeten wachten op de tegenstander in de playoffs. De strijd om de 5e, 6e en 7e plaats wordt op de laatste speeldag beslist, evenals de strijd om de koppositie. Na gisteravond kan zelfs (in theorie) Groningen nog de tegenstander worden, zaterdag de laatste opponent in het Kalverdijkje.

Voor nog geen 100 toeschouwers begon De Friesland Aris erg matig aan de wedstrijd. Na vijf minuten stond er een 11-2 achterstand op het scorebord en dat kwam vooral omdat het team er van binnen de bucket geen bal in gooide. Het schotpercentage tweepunters in de eerste helft was slechts 31%. Gelukkig was er nog een enorm reboundoverwicht, waardoor er veel tweede en derde kansen waren. Een 12-2 run gaf de eerste voorsprong  bij 13-14, maar die verdween weer als sneeuw voor de zon (21-14).

Calvin Chitwood en Sonny Waaldijk zorgden samen voor de kentering in het tweede kwart. Zij brachten de nodige energie in het team. Snel werden de Rotterdammers achterhaald en een fraaie alley oop van Chitwood op aangeven van Waaldijk zette de toon voor de rest van de wedstrijd. Rotterdam kon de basket niet meer vinden en bleef in het tweede kwart steken op 7 punten. Omdat het schotpercentage aan De Friesland Aris kant ook laag bleef, stond er bij rust een 28-33 voorsprong op het bord.

Hoe anders werd dat in het derde kwart. De Friese turbo ging aan en Rotterdam werd volledig overlopen. Manny Adako was inside niet af te stoppen en zou uiteindelijk met 27 punten topscorer worden. Ook Todd Brown (met een heerlijke alley oop in het derde kwart) kwam in de dubbele cijfers (14 punten). Voor Rotterdam was er geen houden meer aan en De Friesland Aris sprintte weg. Na drie kwart wedstrijd was het verschil al 23 punten (42-65).

Het tempo werd in het vierde kwart even vastgehouden en dat leidde tot het grootste verschil van 30 punten (48-78). Toen ging de voet van het gaspedaal en werd er rustig naar het eind van de wedstrijd toegewerkt. In de hele tweede helft maakte De Friesland Aris 72% (!) van zijn tweepunters, een wereld van verschil met de eerste helft.

Nu dus op naar de thuiswedstrijd tegen Groningen, dat gisteravond verloor van Leiden. Groningen en Leiden staan nu samen aan kop en Groningen zal volgende week in het Kalverdijkje moeten winnen om thuisvoordeel in de playoffs tot de finale te houden. Maar ook De Friesland Aris zal er alles aan genegen zijn te winnen. Dan is de kans immers groot dat het eindigt op de zesde of zelfs vijfde plaats en daardoor dus Groningen of Leiden ontwijkt in de eerste ronde. In december won De Friesland Aris zijn thuiswedstrijd tegen Groningen, de beide uitwedstrijden weren verloren. Het zal een heet avondje Kalverdijkje worden.

Wedstrijd informatie

Datum : 09 april 2011 20:00
Locatie : Topsportcentrum
Seizoen : 2010-2011
Rotterdam 64
Aris Leeuwarden 84
Terug naar overzicht