Leiden - Aris Leeuwarden

Afstraffing in Leiden

De mooie serie van vijf zeges werd gisteravond hard onderbroken in Leiden. ZZ Leiden, de nummer 2 van de ranglijst was in de Vijf Mei hal duidelijk de betere ploeg en liet De Friesland Aris vanaf het begin kansloos. Met een 87-61 nederlaag stapte het team weer in de bus naar Leeuwarden.

De wedstrijd werd voorafgegaan door een duidelijk en helder statement van beide teams. Vorige week werd de basketbalwereld opgeschrikt door een dreigbrief die door een gestoorde “fan” in de brievenbus van scheidsrechter Karel Kraaijeveld was gedeponeerd. Namens de besturen van ZZ Leiden en De Friesland Aris sprak Leids bestuurslid Tjeerd Scheffer hier vlak voor de wedstrijd naar de fans duidelijke taal over. Dit mag gewoon niet gebeuren binnen onze mooie sport, zowel Leiden als Leeuwarden spraken hun afschuw hierover uit en beloofden dat zoiets nooit bij hun fans zou voorkomen en getolereerd. Zijn toespraak werd met veel instemming en gejuich ontvangen.

Vanaf de start kwam De Friesland Aris, dat zonder de geblesseerde Gerad Punch speelde, nooit lekker in de wedstrijd. Mark Sanchez en Manny Adako hadden het zwaar tegen de vele centimeters en kilo’s van Ross Bekkering en Jesse Smith. Voor Bekkering was in de eerste minuten moeilijk te stoppen. Nu heeft De Friesland Aris met Bas Rozendaal wel de nodige centimeters in huis, maar de 2,12 lange centimeter zit even in een vormdip. Toen naast de insidescores ook Montha McGhee (bij wie het vaak alles of niets is) van buitenaf alles begon raak te schieten, was er geen houden aan.

Na zes minuten stonden er al 20 punten voor Leiden op het scorebord, tegen slechts zes van De Friesland Aris. De verdediging die het team de laatste weken vijf overwinningen had gebracht, was aan alle kanten lek door het sterke spel van de gastheren. Toch richtte De Friesland Aris zich op. Sanchez liet zien waarom hij bovenaan het klassement van schotpercentages driepunters staat en Todd Brown scoorde een heuse vijfpunter. Bij 20-13 scoorde de guard, kreeg een bonus vrije worp mee en een technische fout voor Toon van Helfteren zetten daar tegelijkertijd nog eens twee vrije worpen bij. Brown bleef foutloos en de 12-0 run vanaf 20-6 bracht De Friesland Aris weer nagenoeg naast Leiden (20-18).

Het was helaas ook de laatste keer. McGhee bleef toveren, had de beruchte flow, scoorde 19 punten voor rust en daardoor liep Leiden punt voor punt weg. Te veel spelers bleven ver onder hun niveau van de laatste weken (zo bleef John Williams scoreloos) en als het dan ook verdedigend niet wil lukken, heb je in Leiden weinig te zoeken. Bij rust stond Leiden al op 48 punten en dat is veel te veel als je het vergelijkt met de laatste vijf wedstrijden waar alle tegenstanders onder de 70 punten werden gehouden.

De tweede helft werd voor de Friese fans een lange zit. In het derde kwart vloog Leiden uit de startblokken en was de wedstrijd snel beslist en was er alleen nog een fraaie alley oop van Brown te zien, die ook de Leidse fans op de banken bracht. Bij beide teams kwam de bank in het veld en bij 87-61 was de teleurstelling bij het team groot.

Pete Miller kan zijn team nu klaar maken voor de laatste wedstrijd van 2010. Zaterdag wacht de derby tegen Groningen. Het team zal dan wel uit een ander spreekwoordelijk vaatje moeten tappen om de koplopers pootje te lichten en daardoor met een zalig gevoel de Kerstdagen in te gaan. De wedstrijd begint om 20.00 uur.

Wedstrijd informatie

Datum : 11 december 2010 20:00
Locatie : Vijfmei hal
Seizoen : 2010-2011
Leiden 87
Aris Leeuwarden 61
Terug naar overzicht