Groningen - Aris Leeuwarden

Morele winnaar

Groningen stapte vanmiddag dan wel als winnaar van de twee punten van het veld, toch mocht De Friesland Aris zich ook een beetje winnaar noemen. Bijna driekwart wedstrijd kreeg het team van Pete Miller de ruim 3.500 Groninger fans doodstil op de tribune. Eind derde kwart pas achterhaalde de ongeslagen koploper de gasten, maar moest het tot de laatste seconde strijden voor de zege (81-74).

Martiniplaza was redelijk volgepakt en De Friesland Aris werd ondersteund door circa 200 Friese fans. De meest luidruchtige zaten zoals gebruikelijk achter de basket en overstemden lange tijd de Groninger fans. Daar was ook alle reden toe. De start was namelijk voor De Friesland Aris. Na vijf minuten was het 10-10 en een tussensprint gaf De Friesland Aris een 10-19 voorsprong . Tegenvaller daarbij was wel dat Mark Sanchez geblesseerd naar de kant moest. De forward verstapte zich na een gelukte driepunter en moest naar de kant met een lichte enkelblessure. Sanchez won trouwens de onderlinge confrontatie tegen collegegenoot, vriend en ex Arisspeler Matt Bauscher op punten.

Groningen knokte zich aan het eind van het eerste kwart terug tot 17-19. Ook in het tweede kwart stond De Friesland Aris continu op voorsprong. Het speelde een goede wedstrijd en het enige kritiekpunt was feitelijk dat het verzuimde Groningen op grote afstand te zetten. Bij rust was het verschil nog steeds twee punten (37-39).

Na rust bleven beide teams lang bij elkaar in het spoor. De Friesland Aris speelde met passie en hartstocht en bleef knap bij. Elk klein gaatje werd door de andere partij gelijk gecounterd en pas aan het eind van het derde kwart leidde een 10-0 Groninger run tot een voorsprong van negen punten voor Groningen (66-57).

De Friesland Aris gaf in het laatste kwart geen minuut op, knokte voor elke centimeter en kwam weer terug. Een van de krachten dit seizoen is het taaie karakter van de ploeg. Todd Brown dunkte over Steve Ross en bracht de teams weer dichtbij elkaar. Het verschil zat hem echter in de aanvallende rebounds. Vooral in het laatste kwart pakte Groningen te veel aanvallende rebounds, waardoor het meestal na een mislukte aanval kans kreeg op een tweede, derde of zelfs vierde poging. Over de hele wedstrijd pakte Groningen er 20 (!), De Friesland Aris pakte er slechts drie. Het bleek het beslissende verschil.

Twee minuten voor tijd was het verschil slechts vier punten, maar er naast kwam De Friesland Aris niet meer. Groningen maakte het van de vrije worplijn koeltjes af. Toch mocht het met een goed gevoel van het veld stappen. Groningen is de ongeslagen koploper, de huidige landskampioen en heeft enkele miljoenen Euro’s te besteden, veel meer dan De Friesland Aris heeft.  

Na afloop lieten de beide clubs zien hoe twee teams een goed voorbeeld kunnen zijn voor de topsportwereld. De supportersvereniging van Groningen had in overleg met de supporters van DeFriesland Aris een gezamenlijk buffet georganiseerd waar zowel supporters van beide teams en alle spelers inclusief coaches en bestuur acte de presence gaven. En zo hoort het. Een erg succesvol initiatief.

Dinsdag al weer de volgende uitdaging. Dan maakt het team de lange reis naar Bergen op Zoom. Zaterdag wacht Nijmegen in eigen huis.

Wedstrijd informatie

Datum : 07 november 2010 20:00
Locatie : Martiniplaza
Seizoen : 2010-2011
Groningen 81
Aris Leeuwarden 74
Terug naar overzicht