Aris Leeuwarden - Wijchen (playoffs)

Wat een slot!

Dat wedstrijden tussen De Friesland Aris en Nijmegen altijd bijzonder zijn, weten de basketballliefhebbers al jaren. Ook dit jaar waren er spectaculaire slotfases te bewonderen met o.a. twee keer een verlenging en een keer een geweldige eindsprint van Nijmegen in het laatste kwart. Het slot van gisteravond spande echter de kroon. Bij een 69-70 achterstand mocht Todd Brown, terwijl de speeltijd al voorbij was, nog twee vrije worpen schieten. Terwijl iedereen in het Kalverdijkje het hart in de keel had, bleef Brown ijs- en ijskoud en bracht hij De Friesland Aris de winst (71-70). Donderdagavond in Nijmegen volgt deel 3.

Het Kalverdijkje was ondanks het mooie Paasweer redelijk gevuld en de fans die waren gekomen, zullen daar zeker geen spijt van hebben gehad. De wedstrijd had namelijk alles wat play-off basketbal zo interessant maakt. Veel emotie, veel spanning, niet altijd even goed basketbal, veel druk. En die druk lag maandagmiddag vooral bij De Friesland Aris, dat moest winnen om niet definitief uitgeschakeld te worden. Nijmegen schoot net als een paar dagen eerder beter uit de startblokken en bij 2-11 moest coach Pete Miller ingrijpen om al niet vroegtijdig op grote achterstand gezet te worden.

De Friesland Aris gooide de druk van zich af, herstelde zich op tijd en kroop puntje voor puntje dichterbij. Bij rust was het verschil minimaal, maar nog wel in het voordeel van de gasten (29-30). Vooral Brian Laing was een plaag, die na rust beter onder controle werd gebracht. Ook de start van de tweede helft was niet super. Zaire Taylor en Laing schoten twee drietjes en brachten het verschil weer op zeven. De Friesland Aris counterde via Mark Sanchez, Brown en Manny Adako naar een gelijke stand (38-38).

Lang bleef dat evenwicht niet op het bord, want een 10-0 run in Nijmeegs voordeel deed het Kalverdijkje even stilvallen (38-48). Na driekwart was dat verschil er nog steeds (49-58). Het zou een bloedstollend laatste kwart worden. Een driepunter van Gerad Punch bracht de teams weer vlak bij elkaar bij 57-60, Adako zorgde voor de aansluiting (59-60) en een score van Calvin Chitwood gaf zelfs de voorsprong (61-60). De Leeuwarder fans in euforie, maar Thijs Vermeulen zorgde met een driepunter dat de sfeer even stil viel (61-63).

Een knallende dunk van Chitwood langs Nick Oudendag deed de temperatuur in de hal nog verder stijgen (67-65), maar Laing zorgde voor 67-68. In de laatste minuut scoorde Sanchez de fel toegejuichte 69-68 en miste Markel Humphrey 14 seconden voor het einde voor Nijmegen de driepunter. De verdedigende rebound was voor Punch die echter werd afgetroefd door Geoff McDermott, die Oudendag vond (69-70).

Met nog negen seconden op de klok nam Miller een time-out en had De Friesland Aris nog een score nodig. Brown ging naar de basket en werd in de slotseconde foutief afgestopt. Twee maal voor de shooting guard terwijl de tijd al verstreken was en plots een ijselijke stilte in de hal. De Nijmeegse fans schraapten nog een keer de kelen toen  Brown naar de lijn ging. De eerste ging feilloos binnen en bracht in ieder geval al de verlenging. De euforie werd mega toen ook de tweede “spatzuiver” door de ring ging en ervoor zorgde dat een derde duel donderdag uitsluitsel moet geven welk team naar de halve finale gaat. Tegenstander daarin wordt in ieder geval Leiden, dat Amsterdam eenvoudig met 2-0 aan de kant zette.

De Friesland Aris kan met vertrouwen uitkijken naar de slag van Nijmegen. De Leeuwarder fans en het team willen meer. Zeker na gisteravond. Want dit seizoen verdient net als vorig jaar minimaal een halve finale.

Wedstrijd informatie

Datum : 25 april 2011 20:00
Locatie : Kalverdijkje
Seizoen : 2010-2011
Aris Leeuwarden 71
Wijchen 70
Terug naar overzicht