Aris Leeuwarden - Weert

Abonnement op thrillers

De Friesland Aris knokte zich gisteravond in een vol en bijna uitverkocht Kalverdijkje in een bloedstollend eindfase voorbij Weert. Drie kwart lang leek het daar niet op, maar op het tandvlees lukte het alsnog. Het team lijkt inmiddels een abonnement te hebben op spannende laatste minuten, want het was de derde nagelbijter op rij in 2011. Mooi was het allemaal niet, maar na twee nederlagen na verlenging werd de overwinning groots gevierd (70-67).

De medische staf had de afgelopen week overuren gedraaid om iedereen weer fit te krijgen. Calvin Chitwood had nog erg veel last van zijn hiel en ook Manny Adako moest na de maandagtraining met knieproblemen naar de kant. De verzorgers, de fysiotherapeut, de coördinatrice en de chirurg hadden er even hun handen vol aan. Maar alle inspanningen loonden zich. Beide spelers werden snel opgelapt en waren gelukkig speelklaar. Alleen Gerad Punch herstelt nog van zijn gebroken middenhandsbeentje, maar ook dat gaat niet lang meer duren. Hoogstwaarschijnlijk is Punch over twee weken weer inzetbaar.

Bijna dertig minuten lang lukte er nagenoeg niets aan Friese kant. Het team zat aanvallend volledig op slot en kreeg er letterlijk bijna geen bal in. Bij rust stonden er slechts 26 punten op het scorebord en dat moet bijna voor Leeuwarder begrippen een laagterecord zijn. De statistieken waren keihard. Slechts 8 uit 30 tweepunters (26,7%) en 1 uit 8 driepunters (12,5%). Alleen de vrije worpen gingen als het ware goed (9 uit 11). Niets lukte. Lay ups draaiden uit de ring, makkelijke schoten werden eenvoudig gemist. Gelukkig stond het verdedigend redelijk goed, want anders was het leed al bij rust niet te overzien geweest. Nu bleef het bij 26-37, mede door een technische fout van Chitwood vlak voor rust, die Weer vier vrije worpen opleverde.

Na rust ging het eerst niet veel beter en de schotpercentage niet hoger. De achterstand werd maximaal 16 punten (39-55), maar vanaf dat moment werd de rug gerecht. Coach Pete Miller bleef er bij zijn team op hameren dat er nog steeds voldoende kansen waren. Vrije worpen van Sonny Waaldijk en Mark Sanchez zorgden voor 42-55, waarna Chitwood met een drietje vlak voor de zoemer weer aansluiting gaf (45-55). Het gaf De Friesland Aris net dat drukkertje in de rug dat het nodig had.

Omdat de pijl voor balbezit de kant van De Friesland Aris op wees, kreeg het in het vierde kwart gelijk weer de bal. Manny Adako scoorde binnen een paar seconden, kreeg de bonus vrije worp mee (48-55) en Bas Rozendaal bracht het verschil even later terug naar vijf punten (50-55). De wedstrijd was opnieuw begonnen. Het publiek werd de zesde man, of liever gezegd de zesde vrouw vanwege de succesvolle Ladies Night die was georganiseerd. Arie en Arina de Leeuw stookten het vuurtje verder op en Rozendaal bracht voor het eerst De Friesland Aris naast Weert (59-59). Andrew Dawson legde Glenn Stokes, in Weert nog goed voor 37 punten, volledig lam en een driepunter van Mark Sanchez zette het Kalverdijkje op zijn kop (64-60).

Daarna volgde opnieuw een spannende eindfase. Weert klampte aan, kwam via Trey McDowell zelfs nog eenmaal op voorsprong (66-67), maar Manny Adako maakte op een fraaie assist van Todd Brown achteraf gezien de winnende score. De benutte bonus vrije worp zette de voorsprong op twee punten (69-67). Daarna verdedigde het team zo goed dat Weert naar een geforceerd schot moest. Kenneth van Kempen moest geforceerd naar een driepunter, Brown pakte de rebound en mocht na een snelle Weertse fout na de vrije worplijn om de wedstrijd op slot te gooien. De guard mist echter beide pogingen, Weert kreeg nog een kans, maar opnieuw stond het verdedigend goed. Brown pakte opnieuw de belangrijke rebound en maakte het nu wel twee seconden voor het eind af (70-67).

Feest dus in het Kalverdijkje. De zege was lelijk, maar wel erg lekker. De winst bracht De Friesland Aris weer naast Weert en geeft aansluiting bij de begeerde vierde plek.

Donderdag het volgende hoofdstuk. Dan speelt het in de kwartfinale van de beker de thuiswedstrijd tegen Den Bosch, dat aan een sterke race bezig is. Over drie weken volgt dan de return in Den Bosch. De winnaar plaatst zich voor de Final Four. Laat de fans net als gisteren in het vierde kwart weer de zesde man zijn. Komt allen!

 

Wedstrijd informatie

Datum : 15 januari 2011 20:00
Locatie : Kalverdijkje
Seizoen : 2010-2011
Aris Leeuwarden 70
Weert 67
Terug naar overzicht