Aris Leeuwarden - Weert

Regelmatige zege op Weert

De Friesland Aris boekte gisteravond een verdiende zege op BS Weert. De hele wedstrijd stond het op voorsprong en alleen in de laatste minuten werd het nog even “billen knijpen” omdat De Friesland Aris maar liefst zes vrije worpen op rij miste en daardoor Weert de kans gaf nog terug te komen. Een belangrijke aanvalsrebound en een score van Manny Adako leidden tot 81-78, waarna Andrew Dawson vlak voor tijd tot opluchting van de fans wel een bevrijdende vrije worp maakte en het verschil zo op vier punten bracht (82-78).

Het was een weerzien met Lawrence Hamm en Joost Padberg in het Kalverdijkje. Beide spelers werden door de fans hartelijk onthaald en vooral Hamm liet zien een prachtige speler te zijn. De sympathieke forward, die een dagje in Leeuwarden mocht blijven om oude vrienden te bezoeken, kwam tot 17 punten tegen een hoog schotpercentage.

De Friesland Aris begon scherp en zette binnen vijf minuten Weert op een achterstand. Bij 21-10 was het gat voor de eerste keer meer dan tien punten, het zou niet de laatste keer zijn. Adako was met zijn fluwelen touch inside veruit de baas over Donte Minter en Mark Sanchez deed wat hij het hele seizoen al deed: belangrijke scores maken en rebounds pakken. Beide spelers kwamen tot fraaie rapportcijfers: Sanchez opnieuw een double double met 16 punten en 10 rebounds, Adako bijna met 18 punten en 9 rebounds.

Van afstand wilde het in de eerste helft maar niet lukken. Van beide kanten trouwens niet, want ook Weert kon van buiten de driepuntslijn de basket ook niet vinden. Sinds de driepuntslijn 50 centimeter naar achteren is verschoven zijn de schotpercentages flink naar beneden gegaan. Ook gisteravond kwamen de teams niet verder dan een magere 5 uit 20 (Aris) en 6 uit 22 (Weert).

De Leeuwarder voorsprong werd weliswaar na de snelle start iets minder, maar ernaast kwam Weert niet meer. De Weerter scores kwamen vooral van Glenn Stokes en Hamm. Stokes bleef 40 minuten lang op het veld en je zag bij de kleine guard aan het eind de krachten afnemen. Pete Miller gebruikte negen spelers en werd daarvoor beloond. Andrew Dawson en Sonny Waaldijk kwamen sterk van de bank. Waaldijk schoot in het derde kwart De Friesland Aris met vijf punten op rij het team weer naar een geruststellende  voorsprong en Dawson liet zien een betrouwbare guard te zijn. Doordat John Williams aan het eind met vijf fouten naar de kant moest, zorgde Dawson er voor dat de overwinning werd veilig gesteld.

Het werd nog wel even angstig stil vanaf de tribune. De voorsprong was vlak voor het einde nog zes punten (74-68) toen De Friesland Aris begon met vrije worpen missen. In de laatste seconden miste de doorgaans zeer trefzekere Gerad Punch (eerder in de wedstrijd koel met 4 uit 4) vier vrije worpen op rij en werd het verschil door de driepunter van Hamm plots maar weer een punt (79-78). Een fraaie insidescore van Adako gaf weer lucht (81-78), waarna Stokes een veel te snelle en geforceerde driepunter miste en Dawson vijf seconden voor tijd de fans met een gemaakte vrije worp geruststelde (82-78).

Een mooie teamzege dus en daar ligt de kracht van dit jaar. Als de een het niet doet, doet de ander het wel. Het team werkt hard voor elkaar en gunt elkaar het succes. Donderdag gaat De Friesland Aris op bezoek naar Den Bosch en daar heeft het goede herinneringen. Vorig seizoen werd driemaal in de Maaspoort gewonnen. Zaterdag 16 oktober is de volgende thuiswedstrijd. Dan ontvangt het Amsterdam.

Wedstrijd informatie

Datum : 07 oktober 2010 20:00
Locatie : Kalverdijkje
Seizoen : 2010-2011
Aris Leeuwarden 82
Weert 78
Terug naar overzicht