Aris Leeuwarden - Leiden

Aris stort weer in in laatste kwart

De vijfde plaats zal voor De Friesland Aris dit seizoen nog het hoogst haalbare zijn. Door de eigen nederlaag tegen Leiden en de winst van Nijmegen op Den Bosch is het verschil tussen de 4e en 5e plek nagenoeg onoverbrugbaar. Geen thuisvoordeel in de playoffs dus. Daar is trouwens het spel momenteel ook gewoon niet goed genoeg voor. Gisteravond stortte het team opnieuw in het laatste kwart in. Niet voor de eerste keer. Leiden profiteerde maximaal (69-89).

Het zag er lang naar uit dat de wedstrijd, net als zo vaak tegen Leiden, in de laatste minuten beslist zou worden. Maar liefst 18 veranderde de voorsprong van team en 9 keer stond er een gelijke stand op het scorebord. De (te weinige) toeschouwers kwamen echter bedrogen uit en sommige verlieten zelfs al voortijdig de hal. Het vierde kwart nam Leiden de controle van de wedstrijd over en liep snel weg. In de laatste minuten liep het verschil nog op naar een geflatteerde twintig punten.

De Friesland Aris had in het eerste kwart nog het heft stevig in handen. Tot 13-12 bleven de teams bij elkaar in de buurt, maar daarna was het De Friesland Aris die de wedstrijd even naar zich toe trok (22-14). Die voorsprong was na twee minuten in het tweede kwart al weer volledig verdwenen (22-20), waarna het grote stuivertje wisselen begon. Bij rust was er nagenoeg balans (39-38).

In het derde kwart ook geen verschil. Tot een paar seconden voor het einde. Bij 58-60 knalde Arvin Slagter, niet verdedigd, in de buzzer, nog een driepunter binnen. Het bleek achteraf de genadeklap, met name omdat de eerste scores in het vierde kwart weer een drie- en tweepunter was van Leidse kant en het verschil plots tien punten was (58-68). Die klap kwam De Friesland Aris niet meer te boven.

Aan het eind van de wedstrijd leefde De Friesland Aris nog even op door drie scores op rij van John Williams, maar toen de pointguard daarna gelijk naar de kant werd gehaald, was het verzet definitief gebroken en liep het verschil nog hard op.

Te veel spelers geven al een paar weken “niet thuis” en dat breekt De Friesland Aris op in de fase dat het er echt om gaat. In deze tijd met twee wedstrijden per week is iedereen hard nodig. Opnieuw was er een enorm reboundtekort (43-27) en dat is vooral te wijten aan een gebrek aan intensiteit in de verdediging. Die was er wel en november/december, dus het is zaak om dit snel weer terug te krijgen.

Achter De Friesland Aris staan namelijk Weert, Bergen op Zoom en Amsterdam te hijgen voor de plaatsen 5-8. Het bereiken van de vijfde plaats zal een belangrijke uitdaging moeten zijn, het is de hoogste plaats ooit voor De Friesland Aris. Maar nog belangrijker is misschien wel om 40 minuten lang een goede, agressieve en constante wedstrijd te spelen en daarmee ook het publiek te vermaken. Want de fans keerden gisteravond teleurgesteld naar huis. Hopelijk zitten ze er dinsdag weer, want dan komt hekkensluiter Rotterdam op bezoek. De wedstrijd begint om 20.00 uur. Tijd voor revanche op zichzelf!

Wedstrijd informatie

Datum : 05 februari 2011 20:00
Locatie : Kalverdijkje
Seizoen : 2010-2011
Aris Leeuwarden 69
Leiden 89
Terug naar overzicht