Aris Leeuwarden - Leiden

Fraaie zege op Leiden

Wedstrijden tussen De Friesland Aris en ZZ Leiden zijn altijd speciaal. Niet alleen vanwege het feit dat beide clubs een zorgverzekeraar als hoofdsponsor hebben of er een goede vriendschappelijke band is tussen fans en bestuur. Maar vooral omdat de onderlinge wedstrijden altijd bol staan van spanning, sensatie en spectaculaire ontknopingen. De wedstrijd van gisteravond was er weer één. Met ditmaal De Friesland Aris als (terechte) winnaar. Het team vocht als een leeuw, werkte als een paard en bleef in de slotfase koel als een ijskonijn. Het publiek kon het allemaal wel waarderen en zag het team na een paar mindere wedstrijden weer van de goede kant (76-72).

De eerste helft had twee gezichten. Het eerste kwart was volledig voor Leiden, dat in Jesse Smith de uitblinker had. Bij 10-24 begon echter de grote inhaalrace. Onder aanvoering van Calvin Chitwood (met een geweldige dunk in traffic) en John Williams kwam het team voor rust al weer langszij. Ook verdedigend werd voor elke millimeter geknokt en Leiden kwam in het tweede kwart tot slechts tien punten. De Friesland Aris stelde daar 21 tegenover, zodat bij rust er balans was (34-34).

Na rust ontstond weer een heuse nagelbijter tussen beide teams. Maar liefst 13 veranderde de voorsprong van team en 15 keer was er een gelijke stand. Het derde kwart was ook in evenwicht (22-22, totaal 56-56), waardoor de beslissing zoals vanouds in de wedstrijden tegen Leiden in de laatste minuten moest vallen. Bij 63-58 had De Friesland Aris even een gaatje, maar die was door de gasten snel weer gedicht (63-63). Tot 72-72 was het stuivertje wisselen, de laatste klap was voor De Friesland Aris. Bij 73-72 werd Williams 20 seconden voor tijd foutief afgestopt en toonde de guard zich koelbloedig vanaf de vrije worplijn (75-72).

De laatste aanval was daarna nog voor Leiden. Monta McGhee, vorig jaar nog de man van de beslissende buzzerbeater in het Kalverdijkje, moest van te ver weg zijn schot nemen en miste. De rebound was voor Chitwood, die drie seconden voor het eind het Kalverdijkje liet exploderen door de eerste vrije worp raak te schieten en zo het verschil onoverbrugbaar te maken (76-72). Een prima resultaat in een prima wedstrijd, waardoor De Friesland Aris zich knap herstelt van een paar mindere wedstrijden.

Enige minpuntje van de avond was het uitvallen van Mark Sanchez. De forward verstapte zich en ging geblesseerd naar de kant. Hoe lang Sanchez geblesseerd is, wordt vandaag duidelijk na verder onderzoek. De hoop is dat hij er zaterdag weer bij kan zijn. Zaterdag ontvangt De Friesland Aris Rotterdam in het Kalverdijkje. De wedstrijd begint om 20.00 uur.

Wedstrijd informatie

Datum : 26 oktober 2010 20:00
Locatie : Kalverdijkje
Seizoen : 2010-2011
Aris Leeuwarden 76
Leiden 72
Terug naar overzicht