Aris Leeuwarden - Groningen

Thriller met dubbele verlenging en winst

Er zijn bepaalde wedstrijden die de Leeuwarder fan nooit meer vergeet. De debuutwedstrijd in Groningen zeven jaar geleden en de thuiswedstrijd in de playoffs tegen Den Bosch vorig seizen zijn daar twee mooie voorbeelden van. Gisteravond is daar een wedstrijd bijgekomen. In een wedstrijd waar alles in zat, versloeg De Friesland Aris koploper Groningen met 92-88. Het team had daar wel twee verlengingen voor nodig. Met een wilskracht waar je U tegen zegt, werd voor elke centimeter collectief geknokt. Resultaat: geen Leiden, maar Den Bosch of Nijmegen in de playoffs. En heel, heel veel blije Friese gezichten na afloop.

De zaal was uitverkocht en dat betekent 900 fans in het Kalverdijkje. Dat er nog veel meer kaarten verkocht konden worden, bleek wel uit de vele telefoontjes op zaterdagmiddag. Van de 900 toeschouwers kwamen er ruim 200 uit Groningen en dat zorgde samen weer voor een echte derbysfeer. Vanaf de start zat het lawaai er goed in en het zou pas twee uur later weer wat stiller worden. De Friesland Aris begon overtuigend. Pete Miller had zijn manschappen goed voorbereid en Mark Sanchez zette als eerste met een driepunter de toon voor de wedstrijd. Scores van Manny Adako, John Williams en een drietje van Todd Brown zorgden voor 10-2, waardoor de eerste tik was uitgedeeld.

Het hele eerste kwart werd deze voorsprong gekoesterd, waarbij vooral Andrew Dawson zich onderscheidde. De pointguard speelde zowel aanvallend als verdedigend sterk. Adako bepaalde met een driepunter de stand na het eerste kwart op 26-16. Een ongekende luxe, die overeenkwam met de eerder gewonnen thuiswedstrijd tegen Groningen in december. In het tweede kwart kwam Groningen puntje voor puntje terug. De wedstrijd werd wat rommeliger, Gerad Punch zorgde nog voor 33-24, maar daarna stokte het aan Friese kant. Bij rust was het verschil nog vijf punten (41-36).

Na rust werd het weer beter en ging de intensiteit nog verder omhoog. De heren in het oranje voelden de wedstrijd goed aan en floten consequent (goed) in alle hectiek die nog zou volgen. De Friesland Aris bleef in de tweede helft nog lang aan de goede kant van de score, hoewel het verschil vaak minimaal was. Het toonde karakter, liet zich niet van de wijs brengen, bleef collectief bijeen en ging goed om met de druk die steeds groter werd. Brown denderde in traffic een tomahawkdunk binnen dwars door de Groninger defensie en die dunk zorgde voor een geluidexplosie in de hal. Brown speelde een sterke wedstrijd en sleepte hem team op moeilijke momenten met zijn creativiteit er door.

Na 54-51 na driekwart kwamen de gasten zeven minuten voor tijd voor het eerst bij 58-58 langszij en namen zelfs de voorsprong (58-60). Sonny Waaldijk zorgde voor de gelijkmaker, maar Groningen counterde direct. De spanning werd groter en groter en bij 64-67 had Groningen de beste papieren. Calvin Chitwood dacht daar anders over. De forward, die veel verdedigend vuil werk opknapt, schot eerst een minuut voor het einde van ver de 67-67 op het bord en blokte daarna Matt Haryasz. Na een mislukte Groninger aanval had Williams nog vier seconden om van de ene helft naar de andere kant te rennen, maar zijn schot van ver miste net.

Een toetje dus voor het publiek dat inmiddels allemaal hartslag 200 had. Vermeldenswaardig is dat de beide groepen fans, ondanks alle spanning, zich voorbeeldig gedroegen en er een waar basketbalfeest van maakten. Prachtige reclame voor het basketbal in het algemeen. Groningen nam in die verlenging de eerste voorsprong, maar het verschil bleef klein. Een driepunter van Punch (74-71) werd direct beantwoord door ex Arisspeler Matt Bauscher (74-74) en bij 76-76 kwam er na het eerste  toetje nog een extra toetje. Waar voor het geld, in ieder geval vanuit Leeuwarder perspectief.

Punch en Sanchez zorgden voor 82-78, maar opnieuw kwamen de gasten langszij (82-82). Sanchez maakte 84-82 en Adako kwam daarna op de vrije worplijn na een steal op Robby Bostain. Adako maakte de eerste, miste de tweede, maar de aanvalsrebound was voor Chitwood die daarna naar de vrije worplijn mocht en koel bleef (87-82).  Groningen kwam opnieuw terug (87-85), maar De Friesland Aris bleef, zoals het hele seizoen al, trefzeker vanaf de vrije worplijn. Toen Punch zeven seconden voor het eind met twee vrije worpen de 92-88 scoorde, kon het feest beginnen. Feest in Leeuwarden, treurnis in Groningen dat op de laatste speeldag zijn schijnbaar ongenaakbare koppositie kwijt raakte.

Zoals gezegd, een wedstrijd die de annalen in zal gaan als een van de meest indrukwekkende en intense wedstrijden ooit in het Kalverdijkje. Op moment van schrijven is de tegenstander in de playoffs nog niet bekend. Dat wordt vanmiddag beslist na de wedstrijd Amsterdam – Weert. Bij winst van Amsterdam rijdt de bus naar Nijmegen (op zaterdag), bij Limburgse winst gaat de trip (op zondag) naar Den Bosch. Op naar de playoffs!

Wedstrijd informatie

Datum : 16 april 2011 20:00
Locatie : Kalverdijkje
Seizoen : 2010-2011
Aris Leeuwarden 92
Groningen 88
Terug naar overzicht