Aris Leeuwarden - Groningen

Eindelijk.......

De fans hebben er zeven jaar op moeten wachten, maar gisteravond was het eindelijk zover. Voor het eerst sinds het Eredivisiedebuut van De Friesland Aris won het team van Pete Miller van Groningen. In een (sfeer)vol Kalverdijkje stond De Friesland Aris niet 1 keer op achterstand en was de winst dus meer dan verdiend. Het werd in de laatste minuten nog wel even billenknijpen, maar na het laatste fluitsignaal barstte het feest los. De Friesland Aris sloot het basketbaljaar af met een klinkende 83-78 overwinning en mag terugkijken op het meest succesvolle kalenderjaar in zijn Eredivisiegeschiedenis.

De wedstrijd werd voorafgegaan door een gezellige voorwedstrijd tussen beide supportersteams, die onder het oog van Miller en veel De Friesland Aris spelers werd gewonnen door de gasten (32-48). Na een maaltijd scheidden de twee kampen in de hal om hun eigen teams luid aan te moedigen. Na afloop was er weer een gezamenlijk feest waar DJ Peter de hele avond zorgde voor een prima stemming. Mooie reclame voor de basketbalsport en de wijze waarop supporters met elkaar om kunnen en moeten gaan.

Maar het ging natuurlijk om de 4 x 10 minuten op het grote veld. Miller had iedereen beloofd dat het team vol voor de winst ging en meldde na afloop ook in zijn napraatje dat hij donderdag na de training ook al zeker wist dat het zou gebeuren. De spelers waren zo eager op de training dat de coach ze behoorlijk moest afremmen in plaats van aanjagen. Met die intentie stapte het team ook op het veld. Bij De Friesland Aris ontbrak Gerad Punch, bij Groningen speelden Matt Haryasz en Aron Roye niet.

De score werd geopend door John Williams, waarna John Turek nog eenmaal de gelijkmaker scoorde, maar dat bleek achteraf de enige keer te zijn dat Groningen nog naast De Friesland Aris kwam. Puntje voor puntje sloop het weg bij Groningen, dat moeite had om in het eigen ritme te komen. Dat was trouwens zeker de verdienste van De Friesland Aris die de druk hoog hield in de verdediging en aanvallend in een hoog tempo speelde.

De kracht lag hem zaterdagavond in het collectief. Alle spelers werkten zich het snot voor de ogen, niemand verzaakte. Williams heerste over Robbie Bostain, was de floorleader op het veld en Calvin Chitwood werd the man-of-the-match. De forward gaat per week beter spelen en samen met een uitblinkende Sonny Waaldijk, die binnen een minuut vijf punten maakte en een charge pakte, zorgde hij voor het grote gat na rust. Chitwood heeft de kwaliteit om op moeilijke momenten te scoren en deed dit na rust enkele malen als de 24 secondenklok gevaarlijk dicht bij 0 seconden kwam. Als een sneltrein vloog het team na de rust (37-31) naar een maximale voorsprong van 20 punten (57-37).

Daarna werd het toch nog even link. Groningen heeft gewoon een klasseploeg en kwam snel weer dichterbij. Daarnaast moest Miller een tijdje twee spelers missen. Eerst verdraaide Brown zijn knie en bleef hij geblesseerd liggen in de bucket van Groningen. Later maakte Manny Adako met zijn hoofd onopzettelijk contact met een Groninger knie en moest ook hij behoorlijk groggy van het veld. Beide spelers werden gelukkig weer snel opgelapt door de medische staf en konden na een minuut of vijf terug in het veld. Het brak even het Leeuwarder ritme en per minuut slonk de voorsprong.

Na twee minuten in het vierde kwart was het verschil nog slechts zes punten (68-62), maar een denderdunk van Brown en een score van Chitwood maakten het weer tien (72-62). Drie Groninger scores op rij zorgden voor 78-75 op 3.13 voor het einde en leek het allemaal weer op het traditionele scenario af te gaan (goed spelen en toch weer van Groningen verliezen). Niets bleek minder waar. De Friesland Aris heeft de afgelopen weken veel vooruitgang geboekt in de verdediging en kan daar op terugvallen als het aanvallend even niet loopt. Er volgden twee scoreloze minuten met missers aan beide kanten. Williams, niet voor niets de competitieleider in schotpercentage vrije worpen, gaf weer lucht door twee vrije worpen raak te schieten (80-75), maar Henry Bekkering antwoordde met een drietje (80-78). Gelukkig bleef ook Brown daarna koel vanaf de vrije worplijn (82-78) en maakte Williams vlak daarna aan alle twijfel een eind.

Daarnaast kon het feest los, de ban was gebroken, de ontlading groot. De spelers en coach gaan nu even genieten van een dikke week vakantie en meldden zich 28 december weer in het Kalverdijkje voor de start van de tweede competitiehelft. De kerstdagen zullen vast en zeker met een grote glimlach gevierd worden.

Voor de laatste minuut: http://www.youtube.com/watch?v=nYwJ7s46lZM&feature=player_embedded

Wedstrijd informatie

Datum : 18 december 2010 20:00
Locatie : Kalverdijkje
Seizoen : 2010-2011
Aris Leeuwarden 83
Groningen 78
Terug naar overzicht