Aris Leeuwarden - Den Bosch

Twee kwarten top

De spelers van De Friesland Aris lieten gisteravond twee kwarten lang zien dat er nog terdege rekening met ze gehouden moet worden in deze competitie. In een galavoorstelling werd een 11-18 achterstand omgezet in een ruime voorsprong van 20 punten. Tot vijf minuten voor het einde. Den Bosch stal de punten mee uit het Kalverdijkje met een 73-74 zege.

Op zich maakt de plaats op de ranglijst niets uit. Straks in de play-offs is gewoon alles mogelijk en is het feitelijk nu niet echt interessant of je nu 5e, 6e of 7e wordt. Het gaat om de intensiteit en de kwaliteit van het basketball op het juiste moment. De Friesland Aris heeft dit seizoen al aangetoond van iedereen te kunnen winnen, met name in het eigen Kalverdijkje. Groningen, Den Bosch, Leiden en Nijmegen werden al verslagen en gisteren leek het er heel lang op dat de tweede scalp van Den Bosch kon worden toegevoegd. Er zit zeker voldoende leven en karakter in de ploeg.

De start was nog wat wankel. Er werd niet slecht gespeeld, maar de ballen vielen niet. Dat kan gebeuren. Hierdoor kwam De Friesland Aris slechts tot 11 punten in het eerste kwart en was er een kleine achterstand (11-18). Hoe anders werd dat in het tweede kwart. De deksel ging van de basket en het was Bas Rozendaal die het sein er voor gaf. De center scoorde zeven punten snel achter elkaar en kreeg de rest van het team mee. Den Bosch werd volledig onder de voeten gelopen en met een kwartstand van 33-13 werd de rust bereikt met een ruime Friese voorsprong (44-31). Zo hoort basketbal gespeeld te worden. Het team was los, speelde vrijuit, kreeg het publiek mee en de Aris-bank had hierin ook een belangrijke rol.

Na rust ging het nog even door. Calvin Chitwood met een driepunter en John Williams met een drive zorgden voor 49-31, waardoor Raoul Korner al binnen een minuut naar een time-out greep. Den Bosch kreeg toen heel langzaam grip op de wedstrijd. De verdedigende druk ging omhoog en De Friesland Aris kwam moeilijker tot scoren. Omdat ook de eigen verdediging goed dicht zat, werd er weinig meer gescoord. Het laatste kwart begon bij 61-45.

Den Bosch kwam de eerste minuten van het laatste kwart een beetje terug, maar nog niet genoeg om je druk over te maken. Gerad Punch scoorde pas na drie minuten de eerste punten en maakte het toen 63-50. Punch speelde trouwens een puike wedstrijd en zat met 10 punten, 9 rebounds en 7 assists dicht bij een triple double. Daarna begonnen plotseling de Bossche bommen te vallen. De eerste van Djoenie Steenvoorde werd nog beantwoord door een van Chitwood (66-53), daarna was het over. Pete Miller nam bij 66-63 nog wel een time-out om het tij te keren, maar het kwaad was al geschied.

Toch rechtte het team nog de rug en liet zich niet overdonderen. Rogier Jansen zorgde voor 66-69, maar dit keer was het Todd Brown die counterde (69-69). De laatste minuten waren er voor beide teams nog voldoende kansen. Op 73-74 met nog acht seconden op de klok kreeg De Friesland Aris nog een laatste balbezit, maar Williams kreeg geen rechte doorgang naar de basket, waardoor Brown in de zoemer nog een schot nam, dat van de ring afketste.

De komende drie weken speelt De Friesland Aris slechts één wedstrijd. Over twee weken speelt het in Amsterdam. De volgende thuiswedstrijd is pas op 2 april. Dan komt Zwolle naar het Kalverdijkje.

Wedstrijd informatie

Datum : 05 maart 2011 20:00
Locatie : Kalverdijkje
Seizoen : 2010-2011
Aris Leeuwarden 73
Den Bosch 74
Terug naar overzicht