Aris Leeuwarden - Den Bosch

Goede helft, slechte helft

De Friesland Aris is gisteravond zo goed als uitgeschakeld voor de Nederlandse beker. In eigen huis verloor het met 75-98 van Den Bosch en daardoor is de return eigenlijk een formaliteit geworden. Natuurlijk, de bal is rond, maar 23 punten goed maken in Den Bosch lijkt een utopie. De eerste helft was zeker goed, maar in de tweede helft was het team een speelbal voor een ontketend Den Bosch.

En zo kwam er dus zo goed als zeker een eind aan het “bekeravontuur”. Dat de beker ook bij de Leeuwarder fans niet leeft, bleek wel uit de zeer matige bezetting van het Kalverdijkje. Slechts 300 toeschouwers bevolkten de tribunes en dat is toch een groot verschil met de 900 fans die er afgelopen zaterdag voor de competitie tegen Weert waren.  Mede debet hieraan was het feit dat het een dubbel duel was. Veel zou er toch niet beslist worden. Immers, er komt op 17 februari sowieso nog een tweede duel.

Het liep dus allemaal even anders. De beslissing viel al wel, maar helaas niet in Leeuwarder voordeel. De start was nog prima. Tot 15-14 bleven beide teams dicht bij elkaar, maar o.a. drie driepunters van John Williams (1) en Todd Brown (2) zorgden voor een voorsprong van 10 punten vlak voor het eind van het eerste kwart (27-17). Tot die tijd zat het verdedigend ook goed in elkaar en werd er weinig weggegeven. Symptomatisch voor de rest van de avond waren echter de laatste seconden van dit kwart. Het werd Frank Turner wel erg gemakkelijk gemaakt om in de laatste seconde te scoren. De rappe pointguard herhaalde dit kunstje vlak voor rust.

Ook dat kwart stond De Friesland Aris nog steeds op voorsprong, hoewel Den Bosch puntje voor puntje dichterbij kwam. De onnodige buzzerscore van Turner zorgde voor 46-42 bij rust. Het team kon redelijk tevreden terugkijken op de eerste twintig minuten. Hoe anders werd het allemaal na rust. Mark Sanchez scoorde nog wel 48-42, maar daarna was het alleen nog maar Den Bosch. Het schakelde een versnelling hoger, ging fysieker spelen en met Kees Akerboom on fire schoot het in een paar minuten over De Friesland Aris heen. Akerboom liet zien wat catch-and-shoot was en zorgde voor de eerste Brabantse voorsprong (48-50).

Pete Miller bracht snel Manny Adako weer terug, die met drie persoonlijke fouten aan de kant zat en de center was de enige die aanvallend nog weerwerk kon bezorgen. De Friesland Aris klampte manmoedig aan en een driepunter van Adako zorgde bij 61-60 nog eenmaal voor een voorsprong. Het was de laatste keer. Verdedigend had het niets in te brengen tegen de kracht (C.J. Jackson), de lengte (Marcel Aarts), de snelheid (Turner) en de afstandsbommen.

In de laatste drie minuten van het derde kwart liep Den Bosch naar 63-70 en knakte er iets bij De Friesland Aris. Het raakte volledig de weg kwijt en werd in de laatste tien minuten overlopen door een ontketend Den Bosch, dat erg, erg sterk speelde. Een hecht collectief, een brede bank. Een Den Bosch in deze vorm is misschien nog wel meer dan Groningen kampioenskandidaat nummer 1.

De teller stopte bij 73-98 en die uitslag maakt de return eigenlijk overbodig. Er moet wel een heel groot wonder gebeuren wil De Friesland Aris naar de Final 4 gaan. Voorlopig kan het zich dus weer concentreren op de competitie. Na een vrij weekeinde kan het team volgende week twee keer weer vol aan de bak. Eerst komt dinsdag Amsterdam naar het Kalverdijkje, zaterdags gaat het op bezoek bij Zwolle.

Wedstrijd informatie

Datum : 20 januari 2011 20:00
Locatie : Kalverdijkje
Seizoen : 2010-2011
Aris Leeuwarden 75
Den Bosch 98
Terug naar overzicht