Aris Leeuwarden - Den Bosch

Kalverdijkje ontploft

De ontlading na afloop was groot. Spelers vlogen de fans in de armen en vice versa. In een zinderende partij basketbal versloeg De Friesland Aris tegenstander Den Bosch met klein verschil. De vreugde was groot, De Friesland Aris speelde 40 minuten lang met hart en ziel en verdiende de zege met recht (69-66).

Zo moet basketbal gespeeld worden, hier komt het publiek voor. Strijd vanaf de eerste seconde voor elke bal, twee teams die weinig voor elkaar onder deden en elkaar de hele wedstrijd in het vizier hadden. Daardoor vloog de wedstrijd voor de fans voorbij. De heren in het grijs floten prima in de sfeer van de wedstrijd, lieten het spel gaan en floten weinig persoonlijke fouten, getuige ook de slechts 14 vrije worpen die beide teams totaal kregen.

Het tempo bleef daardoor lekker hoog. De Friesland Aris speelde zonder Andrew Dawson, die donderdag door zijn enkel ging tijdens de laatste training. Hierdoor kwam er veel druk op John Williams die op de pointguardplek veel minuten moest maken. Erg vermoeiend, daardoor was het schot er even niet, maar met maar liefst 10 assists en 4 steals was Williams zeker de floorleader op het veld.

De scores kwamen in het begin vooral van Manny Adako. De center domineerde inside en kwam zelfs met een verwoestende dunk over twee verbouwereerde Den Bosch spelers. Omrop Fryslan was met de TV aanwezig en zal deze zeker in zijn samenvatting stoppen. Adako deed het niet alleen. Het hele team werkte zich uit de naad. Mark Sanchez haalde weer een double-double (11 punten, 11 rebounds), Todd Brown was weer scherprechter van buiten en Gerad Punch was zoals gebruikelijk de stille kracht.

Sonny Waaldijk speelde tegen zijn oude team een verdienstelijke partij. Af en toe ontlastte de guard Williams op de “1”, maar ook als shooting guard ontwikkelt hij zich snel. Twee fraaie steals werden gevolgd door twee eenvoudige lay-ups.

Het was dus een wedstrijd waar het grootste verschil acht punten was. Dat was bij 29-21 in het tweede kwart in Fries voordeel. Den Bosch kroop echter minuut na minuut dichterbij en bij rust kwam het zelfs door een score in de buzzer op voorsprong (38-40). Na rust bouwden de gasten heel traag hun minimale voorsprong uit.  Puntje voor puntje liep het weg. Bij 49-56 was het verschil plots zeven punten en was de situatie kritisch. Geen moment verzaakte het team echter.

Sanchez scoorde 51-56, pakte gelijk een steal, waarna Punch met een driepunter voor de aansluiting zorgde (54-56). Coach Raoul Korner vluchtte in een time-out, maar de wedstrijd was gekanteld. De fans, die de oud Aris spelers Jeroen van der List en Sam Jones met veel applaus begroetten, gingen er vol achter staan en Waaldijk bracht beide teams even later weer in balans (60-60). Tot 64-64 was er evenwicht, maar Brown schoot een erg belangrijke drietje binnen (67-64). Julien Mills zorgde voor aansluiting (67-66), waarna de laatste 2,5 minuten aanbraken.

In de hele 150 seconden werden nog slechts twee hele punten gescoord. Sanchez maakte op 2.16 voor het einde een vrije worp, waarna er twee minuten lang alleen maar missers te zien waren. Het maakte de partij zinderend spannend. De kracht van De Friesland Aris was dit keer de aanvalsrebound. Drie keer plukten de spelers de rebound na een misser naar beneden. Eerst Sanchez, daarna Adako, gevolgd door Punch.

In de heksenketel mocht Sanchez op 1.6 seconden van het eind naar de vrije worplijn. De forward miste de eerste en maakte de tweede (69-66). Alleen een driepunter kon Den Bosch nog redden. Kees Akerboom kreeg nog de bal, maar kwam niet meer tot een echt schot. Het feest kon beginnen.

Donderdag de volgende wedstrijd. Dan gaat het team van Pete Miller op bezoek naar Amsterdam. Zaterdag de volgende thuiswedstrijd, dan komt Zwolle op bezoek in het Kalverdijkje.

Wedstrijd informatie

Datum : 27 november 2010 20:00
Locatie : Kalverdijkje
Seizoen : 2010-2011
Aris Leeuwarden 69
Den Bosch 66
Terug naar overzicht