Aris Leeuwarden - Bergen op Zoom (oefen)

Eerste zege is binnen

Slechts eenmaal won De Friesland Aris zijn eerste competitiewedstrijd in de Eredivisie en dat was al weer zeven jaar geleden. Gisteravond weer die negatieve serie doorbroken. In het eigen Kalverdijkje was het team duidelijk te sterk voor WCAA Giants uit Bergen op Zoom. Het verschil werd in het tweede kwart gemaakt. De daar opgebouwde voorsprong werd in de rest van de partij niet meer weggegeven (87-76).

Ex-Aris spelers Jesse Kimbrough en Bob van den Enden werden hartelijk onthaald door de Leeuwarder fans, de ontvangst van het eigen team was luidruchtig en uitbundig. De start was bibberig van beide kanten. De druk leek groot en vooral De Friesland Aris had daar in de eerste tien minuten meer last van dan de tegenstanders. Na het eerste kwart was er nog evenwicht en waren de scores relatief schaars (16-16). Slechts drie De Friesland Aris spelers stonden pas op het scoresheet (Manny Adako, John Williams en Todd Brown)

Dat werd in het tweede kwart volledig anders. De handrem ging af, het tempo omhoog en al snel rende het team van Pete Miller naar een voorsprong van 10 punten. De kracht van dit seizoen zit in de breedte van de selectie en dat betaalde zich zaterdagavond uit. Pete Miller kon rustig doorwisselen zonder te verzwakken, waardoor de dreiging telkens van veel verschillende spelers komt.

Brown speelde goed, scoorde aan de lopende band (23 punten) en Adako toonde aan dat Darryl Monroe snel vergeten zal worden. De center maakte 17 punten tegen een hoog schotpercentage en schoot met een ver drietje in het tweede kwart het eerste verschil op het bord. Bas Rozendaal en Calvin Chitwood waren in dezelfde fase nuttig en Williams leidde als een ervaren captain het team, daarbij afgewisseld door Andrew Dawson, die al snel in foutenlast kwam. De opgebouwde voorsprong van tien punten bleef tot de rust op het scorebord (48-38).

WCAA Giants deelde na rust het eerste tikje uit. Het kwam scherper uit de kleedkamer en de voorsprong verdween als sneeuw voor de zon (48-46). Miller nam een time-out, zette de zaken weer recht en onder aanvoering Mark Sanchez werd de voorsprong weer uitgebouwd. Sanchez, die in de eerste helft scoreloos was, kwam tot zijn eerste double double (13 punten en 11 rebounds) en bracht weer energie in het team. Het publiek ging er achter staan en echt in gevaar kwam De Friesland Aris niet meer.

Als WCAA Giants even terugkwam, counterde De Friesland Aris razendsnel. Bij 65-61 knalde Gerad Punch een fraai uitgespeeld drietje binnen, even later deed Todd Brown hetzelfde toen het nog spannend leek te worden. De grootste voorsprong was 15 punten (79-64) en de fans bedankten in de laatste minuut het blije team met een staande ovatie.

Zaterdag de volgende wedstrijd. Dan gaat De Friesland Aris op bezoek bij Magixx playing for Kidsrights uit Nijmegen. Dat verloor gisteren na verlenging van het sterke Leiden.

 

Wedstrijd informatie

Datum : 25 september 2010 20:00
Locatie : Kalverdijkje
Seizoen : 2010-2011
Aris Leeuwarden 87
Bergen op Zoom 76
Terug naar overzicht