Weert - Aris Leeuwarden

Derde winst op rij

De Friesland Aris versloeg gisteravond zonder problemen Upstairs in Weert. Het hoefde zelf niet eens een goede wedstrijd te spelen om de Limburgers te verslaan. Binnen vier minuten had het team van Pete Miller het gat geslagen (2-12) en moest het alleen in het derde kwart nog even angstig omkijken. Eigen slordigheden waren hier de oorzaak voor. De Friesland Aris won uiteindelijk met 79-88 en houdt zo zicht op de vijfde plek.

Toch is Weert een gevaarlijke ploeg. Het versloeg De Friesland Aris tweemaal in het Kalverdijkje en heeft op papier een goede ploeg. Een team met hoge pieken en diepe dalen. Gisteravond zat het vooral de eerste helft in een diep dal. Pete Miller had zich als vanouds weer goed voorbereid op de tegenstander en dat loonde zich vooral in de eerste twee kwarten. Verdedigend stond het weer als een huis, wat resulteerde in slechts 26 punten voor Weert bij rust. Mooie cijfers, die vertrouwen moeten geven voor de playoffs.

De wedstrijd was (achteraf gezien, dat wel) na vier minuten beslist. Toen stond er zogezegd al een 12-2 voorsprong op het scorebord. Jayme Miller startte met een lekkere dunk, Sam Jones en Rein van der Kamp gooiden er beide een drietje in en Miller kreeg nog twee keer vrij baan. Het liep gesmeerd en die tien punten verschil bleven het hele eerste kwart op het bord (15-25).

In het tweede kwart namen Craig Moore, Keith Spencer en Bob van den Enden het scorestokje over en zorgde een lay-up van van der Kamp voor de grootste voorsprong bij 22-40. De voorsprong had echter nog veel groter kunnen en moeten zijn want in het tweede kwart begonnen de eerste slordigheden al de kop op te steken. Te veel balverlies en gemiste lay-ups zorgden voor een beetje ontevreden coach Miller, dit ondanks de grote voorsprong tijdens de thee (26-42).

In de tweede helft kwam Weert terug. De Friesland Aris liet verdedigend de teugels  vieren en dat moet je zeker bij Weert niet doen. Dat hebben ze eerder in het Kalverdijkje bewezen. Vooral Niels Vorenhout had het vizier scherp en knalde samen met Calvin Walls de gastheren weer in de buurt van De Friesland Aris (50-56). De Friesland Aris stelde echter weer snel orde op zaken. Vier gemaakte vrije worpen op rij (Jones en van den Enden) en vijf punten van Darryl Monroe, waaronder een score met bonus in de zoemer, zorgden voor lucht na drie kwart (54-65). Toch zijn 28 punten tegen in een kwart veel te veel.

Het vierde kwart probeerde Weert nog wel, maar echt gevaarlijk dichtbij kwam het niet meer. En als het even in de buurt kwam, was er weer een fraai antwoord van de gasten. Daar komt bij dat het team deze wedstrijd de vrije worpen tegen een hoog percentage schoot. Maar liefst 22 van de 26 gingen er in en dat was een ongekende luxe. Miller voegde in het vierde kwart nog negen punten aan zijn totaal toe en werd topscorer met 20 punten.

Doordat Nijmegen in Zwolle won, blijf het verschil tussen Nijmegen en De Frielsand Aris vier punten op de ranglijst. Met vier wedstrijden te gaan, is er nog steeds de mogelijkheid op plaats 5, hoewel het team dan zelf geen fouten meer mag maken. Potentiële tegenstanders in de playoffs zijn, als De Friesland Aris zesde blijft, Den Bosch en Bergen op Zoom. Juist deze twee teams zijn de eerstvolgende opponenten. Over twee weken op Paaszaterdag (komend weekeind zijn de bekerfinales) is eerst Den Bosch te gast, waarna De Friesland Aris op Paasmaandag de reis naar Bergen op Zoom maakt. Twee mooie testcases om te kijken waar het team staat ten opzichte van twee topploegen. Voorlopig mag het zeer tevreden terugkijken op het seizoen.  

Wedstrijd informatie

Datum : 20 maart 2010 20:00
Locatie : Weert
Seizoen : 2009-2010
Weert 79
Aris Leeuwarden 88
Terug naar overzicht