Weert - Aris Leeuwarden

Stevig in de middenmoot

De Friesland Aris boekte gistermiddag in en tegen Weert een verrassend eenvoudige zege. Vanaf de start was het team van Pete Miller heer en meester. De Friesland Aris nam snel een voorsprong, moest even in het derde kwart nog angstig achterom kijken, maar kwam feitelijk geen moment in gevaar. Door de 59-80 zege staat het nu stevig op de vijfde plaats.

Weert had de thuiswedstrijd in Leeuwarden nog simpel gewonnen, dus gerust was De Friesland Aris niet op een goede afloop. Bij de Limburgers is het vaak alles of niets en in het Kalverdijkje was het vroeg in het seizoen “alles” en speelde De Friesland Aris een van zijn mindere wedstrijden. Weert moest zondag uitkomen zonder zijn nieuwste aanwinst Demetrius Nelson (nog geen werkvergunning) en Kurtis Rice (schouder).
Vanaf de start had De Friesland Aris het betere van het spel. Het teamspel is al weken goed, er wordt hard gewerkt voor ieder punt en ook reboundend zitten de zaakjes momenteel goed in elkaar. Het was Tristan Blackwood die het team in het eerste kwart scorend de weg wees. Maar liefst 13 punten noteerde hij in de eerste tien minuten met 3 uit 3 driepunters en 4 uit 4 vrije worpen. Tegenstander Mark Porter werd volledig overlopen en bij Weert was het alleen Elijah Palmer, de nationale topscorer, die iets terug kon doen. De voorsprong na het eerste kwart was zes punten (15-21).
Toen Blackwood in het tweede kwart van afstand werd afgewisseld door Craig Moore ging het hard. De voorsprong werd, ook mede door een sterk spelende Jeroen van der List (7 punten), uitgebouwd naar 21-40 voordat Weert vlak voor rust nog iets terug kon doen. Rust 31-44. Een blik op de statistieken gaf aan dat De Friesland Aris maar liefst 60% van zijn driepunters had raak geschoten (6 uit 10).
Weert was voor rust Rod Earls kwijt geraakt die door een medespeler in het oog werd geprikt bij een reboundduel en helaas geblesseerd het veld moest verlaten. Na rust verdween de Leeuwarder voorsprong langzaam maar zeker. De Friesland Aris begon te missen en gaf de tegenstander het “momentum”. De concentratie was even weg en Weert kwam terug toch maximaal zeven punten.
Op die voorsprong bleef het een paar minuten hangen, maar echt dichterbij kwam Weert niet. Vooral omdat De Friesland Aris zelf weer begon te scoren. Een van de grote krachten van het team is dat de aanvallende dreiging dit jaar van alle kanten kan komen en als het dus van buiten niet meer lukt, ga je naar binnen. En dat gebeurde dus. Keith Spencer (weer een fraaie double-double) scoorde een paar belangrijke ballen en dat gaf het team weer vertrouwen. Ook was er amper het traditioneel, slordige balverlies. Daarnaast werd verdedigend Palmer in de tweede helft op slechts twee punten gehouden door beurtelings Darryl Monroe, Jayme Miller en Spencer, waardoor ook de angel uit de Limburgse aanval werd gehaald.
In het vierde kwart stortte Weert volledig in en kon De Friesland Aris naar hartelust het geliefde fastbreak spelletje spelen. Met exact 31 Friese fans op de tribune kon het even volledig los. Van 51-60 na 30 minuten werd het 55-80 (een 4-20 run) via breaks, dunks, fraaie aanvallen en Weerter geklungel. Het feestje werd compleet door het seizoensdebuut van Martin de Jong, die anderhalf minuut voor tijd luid bejubeld het veld op kwam.
Door zes van de laatste zeven competitiewedstrijden te winnen moest het team voldoende vertrouwen getankt hebben om de strijd aan te gaan met twee van de drie topploegen van Nederland. Eiffel Towers Den Bosch komt zaterdag naar het Kalverdijkje, de woensdag daarna mag het team de lange trip naar Bergen op Zoom maken. Voorlopig staat het met 16 uit 14 op een mooie 5e plek.

Wedstrijd informatie

Datum : 06 december 2009 20:00
Locatie : Boshoven
Seizoen : 2009-2010
Weert 59
Aris Leeuwarden 80
Terug naar overzicht