Groningen - Aris Leeuwarden

Geflatteerde nederlaag

Tot 70 – 66 was er gisteravond in Groningen nog van alles mogelijk. De Friesland Aris hing tot de 33e minuut aan het spreekwoordelijke  touwtje tegen de trotse koploper, maar er leek nog van alles mogelijk. Het team van Pete Miller kwam in een met 3.300 toeschouwers gevuld Martiniplaza goed mee, maar brak in de laatste zeven minuten. Groningen liep door middel van een 25-4 run naar een verdiende, maar geflatteerde 95 – 70 overwinning.

De knappe serie van drie zeges werd dus doorbroken, maar een schande was het niet. Tegen Groningen moet alles kloppen, als je een kans wil maken en daarnaast moet Groningen zelf een mindere dag hebben. Beide waren echter niet het geval. De Friesland Aris haalde niet het niveau van de laatste uitwedstrijden tegen Den Bosch en Leiden en Groningen speelde over het geheel een stabiele wedstrijd.

In de eerste helft was het Darryl Monroe die het team aanvallend in de race hield. Maar liefst 21 punten kwamen uit zijn handen en dat meer dan de helft van het totaal van De Friesland Aris (rust 47 – 41). Monroe liet de Groninger nieuwkomer Harryasz verbleken en was niet te stoppen.

41 punten voor bij rust is in en tegen Groningen prima, 47 punten tegen is gewoon te veel om uitwedstrijden te winnen. Verdedigend kreeg het team de gastheren niet onder controle. De Groningers hebben een brede selectie en het gevaar kwam van alle kanten, getuige de acht verschillende scorers in de eerste helft.

Monroe werd in het derde kwart stilgelegd, had veel krachten verspeeld en werd door Pete Miller gespaard voor het vierde kwart. Jayme Miller nam de rol over en hield samen met Tristan Blackwood en Craig Moore De Friesland Aris in de race. Verschillende keren was er de kans op voorsprong te komen, maar de kansen werden niet gepakt. Dichterbij als 51 -50 kwam het niet.

Het laatste kwart begon bij 59 – 55 en tot 70 – 66 bleven de ploegen bij elkaar. Daarna stortte de tegenstand in. Het verschil werd tien punten en De Friesland Aris zakte als een kaartenhuis in. De krachten waren weg, de koppies gingen naar beneden en er was geen houden meer aan. Groningen kreeg nog even een vrij speelkwartiertje en maakte hier graag gebruik van. Een reboundoverwicht van 44 om 22 stuks zegt hierbij genoeg.

Jammer van de uitslag, maar hopelijk een goed leermoment. Met twee zeges uit drie loodzware uitwedstrijden kan het team tevreden terugzien op de laatste twee weken en staat het nog steeds op een vijfde plaats. Dinsdag komt Zwolle opbezoek. Een wedstrijd die qua resultaat nog belangrijker is dan de nederlaag in Groningen.

Tegen Groningen is er over een dikke week weer een herkansing. Dan gaat het opnieuw op bezoek naar het Martiniplaza, maar dan voor de beker.

Wedstrijd informatie

Datum : 21 november 2009 20:00
Locatie : Martiniplaza
Seizoen : 2009-2010
Groningen 95
Aris Leeuwarden 70
Terug naar overzicht