Aris Leeuwarden - Zwolle

Zwaarbevochten zege

Mooi was het allemaal even niet en van goed spel was een groot deel helemaal geen sprake. Maar de vechtlust en het karakter van De Friesland Aris zorgde er voor dat de eerste punten in de knip zaten. Zwolle werd in de laatste vijf minuten van een erg hectisch en onrustig duel verslagen met 76 – 68.

Wie alleen de eerste acht minuten van de wedstrijd had gezien, had nooit geloofd dat De Friesland Aris op 76 punten zou uitkomen. Pas na ruim 8 minuten spelen, scoorde het team zijn eerste veldscore. Daarvoor had het slechts vier vrije worpen gemaakt. Gelukkig bakte Zwolle er in die fase er ook niet veel van, waardoor het leed na 10 minuten nog was te overzien. De achterstand was minimaal (12-14) en slechter kon het niet worden.

Dat klopte ook. Het tweede kwart was van beide kanten een stuk beter, waardoor de toeschouwers toch weer wat geruster op de tribune zaten. Rein van der Kamp, die door Bob van den Enden uit de basis was verdrongen, gooide er een paar drietjes tegen zijn oude team in en heel langzaam kantelde de wedstrijd in Leeuwarder voordeel. Probleemkind blijft echter de vrije worpen. Ook nu werd er voor rust weer mager gescoord uit de vrije kansen.

Bij rust was het 30 – 25 en leek er geen vuiltje aan de lucht. Hoe anders kwam dat in het derde kwart. Zwolle achterhaalde De Friesland Aris door een strakke verdediging, waarbij vooral Craig Moore aangepakt werd. De schutter kwam niet echt los van zijn bewaking en eindigde met slechts vier punten. De guard was vijf minuten voor tijd ook hoofdrolspeler in het zogenaamde “kantelmoment” van de wedstrijd. Bij 58 – 60 waren er fastbreak kansen voor De Friesland Aris en werd Moore tijdens de breakpass op Jayme Miller vol in zijn rug gelopen. Terwijl Miller op de break scoorde en een bouns meekreeg van de scheidsrechter oder het bord, werd er op de middellijn afgefloten en een diskwalificerende fout aan Moore gegeven.

Wat was er gebeurd? Toen Moore in zijn rug werd gelopen, vielen diverse spelers op de grond. Bij het snel willen opstaan, werd Moore even aan zijn been vastgehouden, waarna hij volgens de scheidsrechter die vlakbij stond een trappende beweging maakte. Moore raakte echter Bob van den Enden, zijn eigen teamgenoot. De diskwalificerende fout werd net iets eerder afgefloten als de score + bonus en dat zorgde voor het vertrek van, het afkeuren van de score + bonuskans van Miller en tweemaal + zijkant voor Zwolle. Het Kalverdijkje ontplofte, was woedend en ging toen maar weer eens vol achter het team staan. Het zorgde voor een opstanding van het team van Pete Miller, want vanaf dat moment kwam Zwolle er niet meer aan te pas. Het kwam dor de vrije worpen nog wel op 58 – 61, maar dat was gelijk het laatste wapenfeit.

Met een hoofdrol voor Bob van Enden. De Brabander schoot een drietje, scoorde met bonus na een fraaie aanvalsrebound met tip van Monroe en was de grote aanjager in het veld. Daar waar De Friesland Aris een team bleef, viel Zwolle volledig uit elkaar. Larry Gordon ging op solotoer wat leidde tot maar liefst 9 x balverlies. Zwolle moest fouten maken, maar deed dat op de verkeerde speler. Tristan Blackwood, vorig seizoen al de beste vrije worpenschutter van de competitie met 91%, bleef ook nu uiterst koelbloedig met 10 uit 10.

De eerste zege is een feit. Donderdag mag het team van Pete Miller laten zien wat het buiten het Kalverdijkje waard is. Dan gaat het op bezoek in Nijmegen, dat zich dit weekend net versterkte met Torey Thomas. De volgende thuiswedstrijd is a.s. zaterdag, dan komt Weert naar Leeuwarden.

 

Spread the word

Wedstrijd informatie

Datum : 10 oktober 2009 20:00
Locatie : Kalverdijkje
Seizoen : 2009-2010
Aris Leeuwarden 76
Zwolle 68
Terug naar overzicht