Aris Leeuwarden - Wijchen

Strijd om 5e plaats blijft open

De Friesland Aris deed gisteravond in het eigen Kalverdijkje goede zaken door ruim te winnen van Matrixx Magixx uit Nijmegen. Net als tegen Zwolle kwam de zege geen moment in gevaar. Vanaf de start was De Friesland Aris de bovenliggende partij. Door de 86-73 overwinning werd het gat van zes punten met Nijmegen weer verkleind naar vier punten. Belangrijker nog was misschien wel de soevereiniteit van het spel. Vooral verdedigend maakt het team grote stappen voorwaarts.

De fans keken bij rust dan ook even raar naar het scorebord. Daar waar wedstrijden tussen Leeuwarden en Nijmegen veelal garant staan voor spektakel, spanning en vooral hoge scores stond de teller aan Nijmeegse kant nu slechts op 28 punten. Dat had natuurlijk te maken met de zwakke aanvalskracht gisteravond van de gasten in de eerste helft, maar vooral ook met de defensieve kracht van De Friesland Aris. De teamverdediging heeft door de komst van Sam Jones aan kracht gewonnen.
Het team van Pete Miller stond bij rust op 38 punten en had dus al voor de thee een voorsprong van tien punten te pakken (38-28, via 21-18 en 17-10). Het leeuwendeel van die scores kwam van Darryl Monroe en Craig Moore. De sterke Monroe heerste aanvallend in de bucket en was daar niet te stoppen door de lange, maar veelal niet al te zware Gelderse opponenten. Moore had zijn vizier op scherp staan en schoot over de hele wedstrijd 7 uit 10 driepunters binnen. Met 23 punten werden beide gedeeld topscorer.
De zege kwam echter vanuit het hele team. Dat knokte wederom voor elke meter. Nijmegen schoot in de eerste helft spreekwoordelijk “geen deuk in een pakje boter”, maar kwam in de tweede helft langzaam op stoom. Telkens wanneer ze iets te dichtbij kwamen, knalde De Friesland Aris er weer een driepunter in en haalde het de spanning van de wedstrijd. Na rust voegden Bob van den Enden, Rein van der Kamp en Jones zich in het rijtje driepuntsschutters. Voeg daarbij de weer nuttige double-double van Jayme Miller (12 punten, 11 rebounds) en de goede teamprestatie is verklaard.
De zege kwam in de slotfase feitelijk niet echt meer in gevaar, dit ondanks de grote foutenlast. De langere mannen Keith Spencer (5), Miller (4), Jeroen van der List (3) en ook van den Enden (4) stonden allemaal op scherp, maar alleen Spencer moest voortijdig het veld verlaten. Nijmegen drong af en toe door snelle driepunters nog even aan, maar De Friesland Aris bleef koel en speelde de wedstrijd rustig uit.
Met nog vijf wedstrijden voor de boeg is het gat van zes punten weer gekrompen tot een gaatje van vier. Met een onderling resultaat van 4-0 zal De Friesland Aris Nijmegen bij evenveel zeges voorbij op de ranglijst. Haalbaar, maar dan zal het team zelf niet al te veel steken moeten laten vallen. Zaterdag gaat het op bezoek naar Weert, het team waar uit ruim van werd gewonnen, maar thuis twee keer kanloos verloren.

Wedstrijd informatie

Datum : 16 maart 2010 20:00
Locatie : Kalverdijkje
Seizoen : 2009-2010
Aris Leeuwarden 86
Wijchen 73
Terug naar overzicht