Aris Leeuwarden - Den Bosch (play-offs)

Naar de halve finale!

In een kolkend Kalverdijkje plaatste De Friesland Aris zich gisteravond voor de halve finale van de playoffs. Na een sublieme eerste helft was tegenstander EiffelTowers bij rust al op een grote achterstand gezet (53-30), die tot het eind met hand en tand werd verdedigd. Het team van Pete Miller speelde de beste eerste helft ooit en zette de uitverkochte thuishal in vuur en vlam. Het kan zich na de 2 – 0 nu gaan opmaken voor een best-of-five tegen Bergen op Zoom of Amsterdam.

Twee ervaren internationals (Sam Jones en Rein van der Kamp), vier teamgerichte Amerikanen (Jayme Miller, Keith Spencer, Darryl Monroe en Craig Moore) en vijf zeer gemotiveerde en getalenteerde Nederlandse youngsters (Bob van den Enden, Jeroen van der List, Joost Padberg, Andrew Dawson en Martin de Jong) zijn door coach Pete Miller samengesmeed en verworden tot een hecht team dat voor elke millimeter knokt en veel voor elkaar over heeft. Het is het fundament van het succes. De Friesland Aris piekt op het juiste moment en liet gisteravond geen spaan heel van toch een van de belangrijkste titelkandidaten.

De ontlading was na afloop dan ook groot. Spelers dartelden over het veld en de fans stonden op de banken. De hele wedstrijd was er trouwens al chemie tussen publiek en spelers en vooral Jones en Monroe zorgden er voor dat de fans 40 minuten lang vol achter het team bleven staan. De beroemde sfeer in Leiden werd gisteravond dan ook zeker geëvenaard in een oververhit Kalverdijkje.

De start was nog even voor EiffelTowers toen Tristan Blackwood zijn oude team pijn deed bij de opening (2-6), maar daarna was het “Oranje” wat de klok sloeg. De Friesland Aris kwam op stoom, van der Kamp en Moore schoten er een paar drietjes in en Bossche coach Maarten van Gent moest in een time-out vluchten. De Leeuwarder trein was echter niet meer te stoppen. De Friesland Aris walste in de volgende 15 minuten over EiffelTowers heen, hetgeen nog eens bezegeld werd door een driepunter van verre afstand door Darryl Monroe in de buzzer van de eerste helft, waardoor De Friesland ging rusten met maar liefst 23 punten voorsprong (53-30). Het zou achteraf gezien het grootste verschil van de wedstrijd zijn.

Na rust werd het nog even schrikken. EiffelTowers kwam scherp uit de kleedkamer en onder aanvoering van Anthony Richardson werd de grote achterstand binnen vier minuten gehalveerd. Het Kalverdijkje bibberde, maar het team liet zich niet gek maken, herpakte zich onder leiding van Jones en bouwde de voorsprong weer gestaag uit naar een punt of 20. Moore was op dat moment de man van de wedstrijd. De schutter pur sang speelt de laatste weken met veel vertrouwen en dat betaalt zich uit in driepunters tegen een hoog percentage. Gisteravond werd hij topscorer met 25 punten. Daarnaast overklasten Miller en Monroe (beide een double-double) inside Jerome Beasley en Marcel Aarts en onderscheidden Spencer en van den Enden zich vooral in defensief opzicht.

De marge was het vierde kwart groot genoeg, waarna het de laatste drie minuten nog een groot feest werd. EiffelTowers knabbelde nog wel iets van de achterstand af, ging veel persoonlijke fouten maken, maar De Friesland Aris bleek dit keer akelig trefzeker van de vrije worplijn. De basisvijf ging in de laatste minuten onder een staande ovatie een van een naar kant, waardoor ook Martin de Jong zijn playoff debuut kon maken en op het scoresheet kon komen. Na het eindsignaal barstte een vulkaan van lawaai uit. De Friesland Aris naar de halve finale, wie had dat gedacht!

De halve finale start op zaterdag 1 mei, waarna de tweede en derde wedstrijd gespeeld worden op 6 en 8 mei. Hou de site de komende dagen in de gaten voor meer gedetailleerde informatie over de wedstrijden.

 

Spread the word

Wedstrijd informatie

Datum : 24 april 2010 20:00
Locatie : Kalverdijkje
Seizoen : 2009-2010
Aris Leeuwarden 87
Den Bosch 75
Terug naar overzicht