Competitie start 3 oktober, datum bekerfinale nog niet bekend

Tijdens de ledenvergadering van 18 juli jl. hebben de DBL-clubs besloten dat de nieuwe competitie voor seizoen ‘20-‘21 aanvangt op zaterdag 3 oktober. Bij deze wedstrijden is publiek welkom. Het aantal toeschouwers per wedstrijd is echter afhankelijk van de situatie per speellocatie. Conform de huidige COVID-19 regels zijn sowieso maximaal 100 toeschouwers toegestaan en indien voldaan wordt aan alle huidige eisen, zoals gezondheidscheck en 1,5 meter, geldt er geen maximum. Alle DBL clubs gaan werken met   strakke protocollen voor het organiseren van wedstrijden. Meer informatie volgt hierover na 1 september. De DBL bijft overigens bij het standpunt dat spelen zonder publiek geen optie is. 

Finale Basketball Cup

De uitgestelde finale van de Basketball Cup tussen Donar Groningen en Aris Leeuwarden wordt nog in 2020 in Martiniplaza gespeeld. Momenteel wordt onderzocht welke speeldatum het meest geschikt is en hoeveel toeschouwers volgens het nieuwe protocol bij die wedstrijd kunnen worden toegelaten. De fans worden hierover na 1 september geïnformeerd. Naar verwachting zal de bekerfinale live te zien bij NOS Sport. 

Omvang

De omvang van de nieuwe competitie ‘20-‘21 en het definitieve speelschema hangt af van het aantal clubs dat een speellicentie gaat ontvangen van de DBL. Op dit moment hebben 8 clubs ingeschreven. Er lopen nog 3 initiatieven van potentiële nieuwkomers in Gelderland, Den Haag en Almere en ook Apollo Amsterdam overweegt serieus een herintreding in de DBL. Uiterlijk tot 1 september hebben deze initiatieven de tijd om zich in te schrijven.

Indeling en schema

De DBL kent een tweetal scenario’s met betrekking tot de competitieindeling en het speelschema. Bij 8, 9 of 10 clubs met een licentie wordt een speelschema gehanteerd voor 10 teams, met een dubbele competitie en play-offs. Bij 11 of 12 clubs met een licentie wordt een speelschema gehanteerd voor 12 teams, met een reguliere competitieronde en daarna een opslitsing in 2 poules van de bovenste 6 en de onderste 6 of 5 die onderling een competitie gaan afwerken voor 8 play-off plekken (nummers 1 tot en met 8), gevolgd door de play-offs.